Tecknarens ögon
När rivningshetsen nådde Hospitalsgatan på 1960- och 1970-talet, stod tecknaren Bernard Handell beredd med sitt ritblock och penna.
Förutom teckningarna, använde han pennan även till att skriva ner minnen. Här kommer några av hans funderingar:
"Nu börjar man snart att riva Hospitalsgatan igen.
Snart är husen borta, som innehållit sådana affärer som Weydes Färghandel, Nilfors Järnaffär, Svenssons glasmästeri och Konsums speceriaffär, som låg i hörnet mot Nya Torget.
För några år sedan stod jag här på Hospitalsgatan. Man hade just jämnat husen med marken på den norra sidan av gatan mellan torget och Norra Kyrkogatan (nuvarande Olai Kyrkogata).
Mitt i det ödsliga rivningskvarteret stod ännu ett gammalt päronträd med ett skatbo i toppen.
Vart tog de vägen, människorna, som hade bott i husen, som nu inte fanns kvar längre? Och skatorna? Hittade de månne något annat gårdsträd. Det börjar bli ont om dessa gamla gårdsträd numera.
När nu husen på andra sidan av gatan också är på väg att försvinna, tyckte jag att det kunde finnas ett visst fog, för att plocka fram den här gamla teckningen och använde den som illustration till några små erinringar, om hur det såg ut i de här trakterna en gång i tiden.
När jag nu står här och betraktar den nya och moderna, men inte fullt lika roliga arkitekturen på den andra sidan av gatan, där det nu finns restaurang, systembolag och apotek, och sedan låter blicken glida över till den andra sidan av gatan, där livet så att säga dött ut i de gamla rivningsfärdiga husen med sina tomma lokaler, så minns jag alla små trevliga butiker som fanns där:
Fiskaffären med sina ofta aptitretande skyltningar av allehanda fisksorter och skaldjur, mjölkbutiken och vid sidan av den "Mor Annas Kaffestuga", där man, när kassan tillät kunde gå in och i lugn och ro njuta av gott kaffe och ett färskt wienerbröd, samtidigt som man i ett tummat veckotidningsexemplar, tog del av en värld, som man vid den åldern varken ville eller kunde kalla förljugen.
Vägg i vägg med konditoriet låg ölstugan Ivahallen - den var säkert till glädje för många och kanske också till ett visst bekymmer för andra - precis som livet självt.
En affär som sålde barnkläder fanns också och i hörnet låg en av Sterns beklädnadsaffärer".
Det här var en ögonblicksskildring av Bernard Handell en dag i Norrköping under 1970-talet.