Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Hit men inte längre – det har de redan brutit"

Gabrielle och Henning Trozelli på Björnsnäs gård värnar om sitt familjeföretag, som hotas av att kommunen vill åt mer mark för ytkrävande lager.

Gabrielle och Henning Trozelli driver Björnsnäs gård. Bakom dem ser man en del av den åkermark som den styrande Kvartetten vill köpa för att bereda plats åt fler ytkrävande logistikföretag.

Gabrielle och Henning Trozelli driver Björnsnäs gård. Bakom dem ser man en del av den åkermark som den styrande Kvartetten vill köpa för att bereda plats åt fler ytkrävande logistikföretag.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-09-15 06:45

Står man vid kycklingstallarna på Björnsnäs gård på Malmölandet sträcker sig bördiga åkrar, stora fält, så långt ögat ser – med undantag för Rustas stora lagerbyggnad som bryter av i det platta landskapet, och skorstenen på Bravikens pappersbruk som sticker upp vid horisonten.

Gabrielle och Henning Trozelli, som tog över gården efter Hennings pappa Lars Magnus 2011, visar på fältet bakom den stora investeringen i nya kycklingstallar och säger att där bortåt, nära gårdens hjärta, ligger de 100 hektar åkermark som kommunen vill köpa för att låta nya företag bygga ytkrävande logistik- och lagerbyggnader.

De berättar att familjen, där deras son och dotter är sjunde generationen och gårdens framtid, redan ställt upp för samhället genom att i samförstånd med kommunen släppa mark till Holmen så de kunde flytta ut från Norrköpings centrum, och till nya den godsbangården.

– Då kom vi överens med kommunen att hit men inte längre – det har de redan brutit, säger Henning och Gabrielle Trozelli.

Kommunen vill komma åt ytterligare 100 hektar av gårdens 600 hektar, av en av Östergötlands bördigaste jordbruksmarker, gammal sjöbotten som håller vattnet så bra att när torkan var som värst 2018 så hade man här fina skördar.

Här vill den styrande Kvartetten (S, C, L och KD) se fler lagerbyggnader, något kommunalrådet Reidar Svedahl (L) säger skulle ge 1 000 nya jobb. 

Trozellis menar att man i debatten glömt bort att det redan finns ett ytkrävande företag här – deras gård, ett långsiktigt familjeföretag, ett växande livsmedelsföretag med matkycklingproduktion, motsvarande 175 000 personers årskonsumtion av kyckling, ett ekologiskt kretslopp med vetefoder till kycklingarna, vilka i sin tur ger gödsel till åkrarna, odling av brödvete, raps till Bregott och rapsolja, ärtor och bönor, maltkorn till öl, lin, och halm som används som fossilfritt bränsle.

– En verksamhet som den här byggs långsamt upp, och vi har investerat väldigt kraftigt. Vi har levererat 100 stabila konjunkturokänsliga jobb till bygden. Där känner vi ett stort socialt ansvar.

Trozellis har i flera år fått läsa i tidningarna om vad politikerna säger om deras mark, en ständig press för dem. 

De efterlyser en anständig dialog, och svar på en rad frågor. Är det kommunens avsikt tvinga bort dem, på samma sätt som när Krusenhof såldes under hot om tvång, med tragiskt resultat? Eller vill kommunen ha kvar dem? Förstår kommunen verkligen företaget?

Tidigare har Kvartetten inte ens pratat om Björnsnäs gård som ett företag, det är oppositionens förtjänst att det förändrats, menar Trozellis.

På frågan om företaget klarar att mista de 100 hektaren svarar Henning Trozelli:

– Nej, då kraschar vi. Som förslaget ligger nu, som vi läst i tidningarna, är det inte acceptabelt. 

Det senaste är att kommunen ska tillsätta en förhandlingsgrupp med politiker. Gruppens uppgift ska vara att försöka på frivillig väg förvärva marken av Trozellis.

– Om det kan jag bara säga: De har en lång väg att vandra, med tanke på alla de oseriösa uttalanden som vi har läst om i tidningarna under de här åren, säger Henning Trozelli.

Med tanke på de livsmedelsstrategier som tas fram i Sverige och Östergötland är det också illa genomtänkt att ta bort de mest effektiva åkrarna som finns kring Norrköping – för jobb som de inte ens vet om de har, och dessutom kortsiktiga jobb, menar han.

Fakta

Björnsnäs gård på Malmölandet ägs och drivs av Henning och Gabrielle Trozelli.

De har här ett växande familjeföretag, ett livsmedelsföretag, med matkycklingproduktion och odling av ett antal grödor på de stora, bördiga fälten. Det här anses vara en av länets bästa jordbruksmarker.

Av gårdens 600 hektar åkermark vill Norrköpings kommun, som styrs av Kvartetten, S, L, C och KD, köpa 100 hektar, för att erbjuda plats åt ytkrävande logistikföretag och lager.

Karta: Björnsnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!