Hit går NME-pengarna
NORRKÖPINGÄven pengarna som Norrköpings kommun fick för NME påverkas, till någon del, av det aktuella börsraset.Någon fara på taket ska det dock inte vara, försäkrar kommunens finansdirektör Göran Lindgren.
Försäljningen, genomförd i två omgångar, inbringade som helhet 2,8 miljarder kr. Av dessa har ca 1 miljard använts till amorteringar, 355 miljoner till kommunens (tillfälliga, som en penningplacering) förvärv av Louis de Geer och Mässhallarna, 75 milj kr till projektet Rotkraft.
Det är bland de pengar, som sedan återstår, som olika värdepappersplaceringar blir aktuella.
465 milj kr ska gå till den pensionsfond för anställdas pensioner, som Norrköpings kommun hittills har försummat att bygga upp. Av dessa pengar ska, enligt vad som gäller, 50 procent placeras i aktier.
- I dagens läge har vi 140 milj kr placerade i svenska aktier, det gör 30 procent. Ytterligare 93 milj kr ska placeras i globala aktier. Men föranlett av det som hänt så skyndar vi nu långsamt med det, säger Göran Lindgren.
<b>Trist utveckling</b>
- Några särskilda risker ser jag inte för vår del. Det är inte förrän år 2011 som vi ska börja använda pengarna. Det är då det gäller. Börsutvecklingen, även om den är trist, påverkar ingen budgeterad avkastning.
Därutöver finns 657 milj kr, som ska placeras, en del av dem i aktier. Av de sammanlagt ca 1120 milj kr som ska placeras, pensionsfonden inberäknad, uppger Göran Lindgren att hittills ca 25-30 procent placerats i aktier och sålunda i och för sig är utsatta för utvecklingen på börsen.
- När det gäller de 657 miljonerna har vi rätt att göra indirekta aktieplaceringar, där avkastningen då relateras till index. Men där finns ofta en kapitalgaranti i botten, och det värsta scenariot är att vi bara får pengarna tillbaka. Någon risk för negativ avkastning finns inte.
<b>Ny historia</b>
NME-pengarnas inträde på aktiemarknaden är en tämligen ny historia, det var först i juni i år de började placerasdär. Sedan dess har aktiekurserna sjunkit med 6,6 procent.
Men vid inträdet på aktiemarknaden hade man redan ett visst fall inom IT-sektorn bakom sig.
- Först om ett och ett halvt år kan man kanske värdera om vi gick in på en låg eller hög nivå. säger Göran Lindgren. I dag går det inte att dra någon säker slutsats om det. Men bedömningen har varit att vi gick in på rätt låga nivåer.
Enbart av fallet på börsen kan man heller inte få någon fullständig bild av hur det går för NME-pengarna. Vad tex pensionsfonderna beträffar tror Göran Lindgren att utvecklingen som helhet varit ungefär plus minus roll. Ränteintäkter drar upp vad som förlorats på börsen.
- Räntebärande papper, det kan vara placeringar i bankpapper eller i vissa företag efter rating, till exempel SCA eller nåt sånt bolag. Där sätts räntan när man går in i affären, på kanske tre eller sex månader. Det är som med lån med fast ränta, de påverkas ju inte av att räntan går upp eller ner. Det är först när beloppet ska omsättas som påverkan kommer.
Så som helhet går det, under alla förhålladen, mindre dåligt för NME-pengarna än vad det går på börsen.
- Och i vårt fall handlar det ju om ett tioårsperspektiv. Då går det inte att dra några slutsatser av vad som har hänt under två månader, säger Göran Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!