Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historiskt högt ingångsbud i hyresförhandlingarna

Fastighetsägarna Mittnord yrkar på en hyreshöjning på historiska 10,2 procent i Norrköping. "För att fastighetsföretagen ska kunna hantera de kraftigt ökade kostnaderna behövs betydligt större hyresjusteringar 2023", säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på organisationen.

Lisa Hjelm, näringspolitik chef för branchorganisationen Fastighetsägarna, tror att årets hyresförhandlingar kommer att bli tuffare än vanligt.

Lisa Hjelm, näringspolitik chef för branchorganisationen Fastighetsägarna, tror att årets hyresförhandlingar kommer att bli tuffare än vanligt.

Foto: Fastighetsägarna

Norrköping2022-10-12 12:00

Förhandlingarna om nästa års hyror är igång och eftersom de sker det i en tuff ekonomisk tid är det nog många hyresgäster som är oroliga. Under onsdagen meddelande Fastighetsägarna Mittnord att deras första bud är att hyran behöver justeras uppåt med 10,2 procent i Norrköping. Liknande nivåer hade vi senast på 90-talet. Argumenten från fastighetsägarnas sida är ökade kostnader kopplade till uppvärmning, el, vatten, avfallshantering, förvaltning och finansiering.

– Riksbankens höjning av styrräntan är en kraftig smäll för stora delar av fastighetssektorn. Samtidigt har det skett en dramatisk utveckling av priserna på varor och tjänster som är nödvändiga i förvaltningen av hyresrätter, säger Lisa Hjelm.

För första gången testas en ny förhandlingsmodell där man har kommit överens mellan parterna vilka fem parametrar som förhandlingarna ska grunda sig på. Det är också nytt att förhandlingen ska baseras på tidigare kostnader de senaste åren snarare än på prognoser om kommande år.

– Höjningen som Eon har gjort för fjärrvärmen på 13 procent, det får vi inte ta höjd för i årets förhandling. Den kostnaden ligger framåt i tiden och den får vi ta med till förhandlingsbordet nästa år.

Så man kan förvänta sig ännu högre höjningar nästa år?

– Ja om man ska va modellen trogen så kan man det. 

Räntehöjningarna har nyss slagit igenom, ändå vill ni se en stor höjning redan i år?

– Ja, vi vill hävda att vi under lång tid inte fått den kostnadstäckning som vi behöver. Hyresutvecklingen har snarare släpat.

Det är tufft för hushållen redan nu, hur tror ni de ska klara en så kraftig höjning?

– Vi får ju hoppas att samhällets stödstrukturer kliver in och hjälper de som behöver i den här situationen. Vi jobbar till exempel för att regeringen ska utforma det här elstödet som det pratas om, och att det ska hjälpa både privatpersoner och företag.

– Det är tufft även för den som är belånad för en bostadsrätt. Deras månadskostnader kommer att öka mångfalt mer. Om vi får igenom tio procent så kommer hyran för en snitttrea i landet hamna på en ökning på 700 kronor i månaden. Om man tittar på en snittbostadsrätt (med ett lån på tre miljoner och rörlig ränta) så handlar det om en ökad bostadskostnad på 2 000 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!