Historien om Liedholm på plats i Stadsmuseet

Från Valdemarsvik, till Norrköping - och kanske till Italien. Utställningen om Nils Liedholm ser ut att ta samma väg som den legendariske fotbollspelaren. På söndag har Nils Liedholm - från Valdemarsvik till Italien vernissage på Norrköpings Stadsmuseum.

"Jag tror inte att vi har förstått hur stor person Nils Liedholm var" säger Nils Ohlsson och Göran Trysberg, från Valdemarsviks kommun, som har producerat utställningen om den legendariske fotbollspelaren Nils Liedholm.

"Jag tror inte att vi har förstått hur stor person Nils Liedholm var" säger Nils Ohlsson och Göran Trysberg, från Valdemarsviks kommun, som har producerat utställningen om den legendariske fotbollspelaren Nils Liedholm.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-03-13 05:52
- Vi har jobbat mycket med idrottshistoria på Stadsmuseet. Det är ett spännande ämnesområde som ger mycket. Vi får stor respons, många bryr sig och har synpunkter, berättar Anders Karlin, intendent på Stadsmuseet.Tidigare har museet satt strålkastarljuset på Gunnar Nordahl och fotboll, men Nisse Liedholm har tidigare inte lyfts fram i en separat utställning.- Det känns också som ett naturligt steg. Allt börjar i Valdemarsvik, sedan kom genombrottet här i Norrköping. Nästa kliv som finns i tankarna är att ställa ut i Italien, fortsätter Anders Karlin.Mindre än originalet
Utställningen är en något mindre än den var i Valdemarsvik, där den visades i Funkishuset. Den är producerad av Valdemarsviks kommun och öppnade i samband med att en byst av fotbollslegenden avtäcktes i somras. - När Nils gick bort ville vi uppföra ett minnesmärke av honom. Själv ville han inte veta av något sådant när han levde "Så länge människor lever gör man inga minnesmärken, men hur ni gör när jag är borta styr inte jag över" sa han till oss, berättar Göran Trysberg, turistchef.Tankarna på en utställning väcktes i samband med minnesmärket och Göran och Nils Ohlsson, näringslivssekreterare, åkte på researchresa till Italien, och Liedholms hemby Cuccaro i Piemonte i nordvästra Italien.Där väntade ett omfattande researcharbete och familjen försåg dem med material. Gamla tröjor, skor och sådant fanns visserligen inte kvar, men en hel mängd bilder i närmare 100 album.- De sista åren i sitt liv hade Nisse ägnat mycket tid åt att sortera materialet. Vi fick en känsla av att han visste att vi skulle komma dit och söka materialet. Det var en väldigt påtaglig känsla, säger Göran.Fem pelare
Utställningen om Nils Liedholms liv berättas huvudsakligen på fem pelare, där olika skeden i livet speglas i bland annat pressklipp och bilder. Från barn- och ungdomstiden i Valdemarsvik, via tiden i Norrköping och svenska landslaget, till tiden som spelare och tränare i Italien och avslutas med människan och vinodlaren Nisse Liedholm.- Vi hittade tidigt de fem epokerna vi skulle kunna bygga utställningen omkring. När vi hade knäckt den koden, kände vi att vi var på väg, säger Nils Ohlsson.I sitt arbete har de också fått hjälp av Östsam, svenska fotbollsförbundet och idrottsföreningar. Skillnaden i fotbillsproffsens tillvaro då och idag är slående.- Milan gav Nils Liedholm ledigt för att kunna förstärka Valdemarsviks bandylag som spelade i någon gärdsgårdsserie. Man kan fråga sig vilka möjligheter Zlatan hade haft att åka hem och spela bandy, skrattar Nils Ohlsson.Välformulerat brev
Nils Liedholm skrev också 1949 ett rörande välformulerat brev till Svenska fotbollsförbundet för att be om anhållan till övergång till AC Milan: "Det har varit min önskan att kunna fullständiga min merkantila utbildning genom studier i utlandet" skriver han och fortsätter: "Då erbjudandet är så förmånligt att såväl min utbildningstid som närmast följande år kan anses ekonomiskt tryggade anser jag mig icke kunna avböja det erbjudandet."
Resten är fotbollshistoria - och den berättas på Stadsmuseet till den 29 augusti. Utställningen invigs av kommunalrådet Mattias Ottosson på söndag, en dag som naturligtvis valts med tanke på den allsvenska premiären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om