Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Historien en börda för IFK"

IFK Norrköping är kulturella fångar.
Hämmade av sin egen historia.
Idrottspsykologen Åke Fjellström har svaret på klubbens kris.
- De måste våga förnya sig, säger han till Folkbladet.

Två före detta IFK-spelare. Sulo Vaattovaara och Tony Martinsson har båda ett förflutet som spelare i klubben. Det kan påverka ledarskapet negativt menar Åke Fjellström. "Du tappar kontrollen över dina egna mål och besluten påverkas" säger han. 
Foto: Robert Svensson/Arkiv

Två före detta IFK-spelare. Sulo Vaattovaara och Tony Martinsson har båda ett förflutet som spelare i klubben. Det kan påverka ledarskapet negativt menar Åke Fjellström. "Du tappar kontrollen över dina egna mål och besluten påverkas" säger han. Foto: Robert Svensson/Arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-09-20 06:00
Åke Fjellström, välkänd idrottspsykolog och specialist på person och - ledarutvecklingsfrågor, tvekar inte en sekund.
Han spårar IFK Norrköpings största problem till föreningens egen historia.

Bättre förr
- De kulturella arkitekterna saknas, i stället är det för många kulturella fångar, menar Åke.
Att kontraktera tränare och handplocka styrelsemedlemmar med förflutet i klubben är - till skillnad mot vad de flesta tror - inte positivt.
Tvärtom menar Fjellström.
- Det har hela tiden varit för mycket gamla Norrköping i det som skulle bli nya Norrköping. Klubben valde fel strategi från början. De skulle förnyat sig.

<B>+ Utveckla.</B>
- IFK skulle må bra av ett helt nytt ansikte som tränare. Har man ett förflutet i klubben är man tyngd av en kulturell ryggsäck som medför en massa tvång.
Fjellström tar Håkan Ericson som exempel.
George "Åby" Ericsons son var först ut att försöka ta IFK tillbaka till allsvenskan men hoppade av i juni 2003.
Han följdes av Stefan Hellberg som i sin tur valde att lämna posten i somras.
Tony Martinsson, son till tidigare IFK-stjärnan Örjan Martinsson gick från assisterande till huvudansvarig och fick Sulo Vaattovaara vid sin sida.
Båda med ett förflutet som spelare i klubben.
- Det är ingen önskesituation. En tränare utifrån har lättare att följa sina egna mål och styra. Är du medveten om all tradition och historia anpassar du jobbet till vad du tror förväntas av dig själv.
- Det innebär att du tappar kontrollen över dina egna mål och besluten påverkas. Rosenborg är det senaste exemplet, Rune Bratseth jobbar som sportchef i dag och de har under en längre period envisats med att knyta till sig gamla spelare i organisationen. Nu är de på väg att åka ur.

<B>+ Vilken ledartyp är att föredra?</B>
- En tränare som företräder sin egen kultur. Som är känd för att gå sina egna vägar, som har varit med tidigare och är känd att arbeta på sitt eget sätt. Han behöver inte nödvändigtvis vara från ett annat land men han måste vara stark nog att stå på sig.

<B>+ Varför fortsätter spelarna att underprestera och viker ned sig när det är avgörande matcher?</B>
- Det är ett resultat att de aldrig upplever att de gör något bra. De påminns också hela tiden om hur bra allting brukade vara. Det påverkar tryggheten och självförtroendet. Jag satt själv på Idrottsparken för några år sedan, det var inga uppmuntrande ord jag hörde.

<B>+ Hur ska laget och föreningen gå vidare?</B>
- Det är svårt att prata om målsättningar. Det är bättre att sätta upp speciella mål, att till exempel vinna alla närkamper under match eller att springa mer än motståndarna. Man måste respektera och utgå från var men befinner sig. Är man sjua i tabellen måste man först sikta på sjätteplatsen. Det viktigaste är att ta ett steg i taget.

<B>+ Det låter förnuftigt, men hur får man supportrar och sponsorer att acceptera läget? Efter tre år i superettan är det svårt att be om tålamod, klubben säger själv att de ska tillbaka.</B>
- Den typ av strategi jag pratar om måste man acceptera. Alla företag har varit i samma situation, när resultaten inte går som önskat. Alla måste förstå att det inte hindrar ambitionen att nå allsvenskan. Tänker föreningen om kan laget vinna superettan redan nästa år. Man måste inse att det inte går att jämföra nuläget med det som varit.

<B>+ Vad är ditt sista råd till IFK Norrköping?</B>
- Acceptera nuläget och var inte rädd för förnyelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om