"Historien börjar med en bild"
Stockholm (TT Spektra). När Mari Jungstedt börjar skriva på en ny roman, börjar hon alltid med en bild. Hon ser något framför sig och utifrån det utvecklas historien. När hon började skriva Den inre kretsen såg hon en arkeologisk utgrävning.
Under tio år jobbade Mari Jungstedt på tv, men i julas sade hon upp sig för att bli författare på heltid. "Jag våndades hela hösten. Nu måste jag våga stå på egna ben", säger hon. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto:
Hennes arbetsrum andas idogt arbete och målmedvetenhet. Fönstret vetter mot sjön och atmosfären är minst sagt fridfull.
- Men trots det händer det att jag blir rejält mörkrädd när jag skriver. Jag blir så uppfylld av historien. Det har hänt att jag varit tvungen att ringa upp min man på jobbet för att jag blivit så rädd, berättar hon och skrattar.
Sedan de skaffade golden retrievertiken Stina, 10 månader, blir hon inte lika rädd.
- Jag har till och med kunnat vara ensam i huset på Gotland med henne utan några problem.
Utgrävningar
Innan Mari Jungstedt började skriva Den inre kretsen hade hon inte en aning om vad boken skulle handla om.
- Jag hade varit på semester i Italien med min man och absolut inte haft en tanke på att skriva en ny bok. Efteråt åkte vi till Gotland till vårt sommarställe. En dag fick jag höra talas om en internationell kurs i arkeologi. Jag fick följa med på en utgrävning av ett fält vid havet. Det var helt fascinerande. Man hittade arabiska mynt, ett spjut och en man med ett halsband.
Utifrån den bilden växte sedan boken fram.
Att tänka i bilder kommer från jobbet på tv. Till skillnad mot tidningar är det framför allt bilder som används för att berätta en händelse i ett tv-inslag - inte texten. Mari Jungstedt säger att hon hade ett uppdämt behov av att få skriva längre.
- Jag har jobbat på Ekot, Radio Stockholm, på Rapport och ABC. Jag skrev saker som var 30 sekunder långa. Kanske är det därför som jag blommat ut nu.
Journalistyrket har satt sina spår. I hennes deckarhistorier kommer ofta de etiska frågorna i samspelet mellan journalistiken och polisarbetet fram. Till exempel om man kan berätta allt som reporter eller om vissa saker bör hållas hemliga?
"Nu får du stryka"
Research är förutom bilderna en av de viktigare beståndsdelarna när hon skriver. Hon förklarar som den inbitne journalist hon är att det gäller att ha på fötterna innan hon sätter sig ner för att skriva.
Kunskapen om Gotland har Mari Jungstedt i princip gratis. Hennes man Cenneth Niklasson är gotlänning och de åker dit varje sommar.
Hittills har hon skrivit tre böcker. Alla utspelar sig på Gotland. I böckerna finns några personer som ständigt återkommer.
Det är poliskommissarien Anders Knutas och hans kollega Karin Jacobsson. Och så reportern Johan Berg och Emma Winarve. Alla personer är fiktiva, men Mari säger att hon så klart får inspiration av verkligheten och "riktiga" personer.
- När det gäller Johan använder jag mig av mina tio år på tv. Här kommer de etiska frågorna in och här ger jag en liten inblick i nyhetsarbetet.
Relationen mellan Johan och Emma är en historia som hon värnar om. Den löper genom alla hennes böcker och tar inte slut där boken tar slut.
- Emma är en riktig velpanna som har många drag av mig. Hennes och Johans relation har vissa likheter med mitt och Cenneths förhållande. Cenneth brukar säga "nej nu är det för likt, nu får du stryka".
Filmar i sommar
Mari påpekar flera gånger att hon tycker att det är viktigt att fakta överensstämmer med verkligheten, exempelvis när det gäller polisarbetet. Här får hon stor hjälp av en numera pensionerad polis på Gotland.
- Han läser allt som jag skriver och faktagranskar. Och visst finns vissa likheter mellan honom och Anders Knutas.
Många känner igen Mari Jungstedt från SVT:s regionala nyhetsprogram ABC. Där var hon en välkänd profil i tio år. Numera arbetar hon som författare på heltid.
- Jag sa upp mig från min fasta anställning i julas. Det var ett stort steg.
Första boken började hon skriva 2002, därefter har det blivit en bok om året. Hon säger att hon tänkte att den första boken skulle vara en deckare, som man inte skulle kunna lägga ifrån sig. Hon fick helt rätt. Mari Jungstedts böcker älskas inte bara av svenskarna. Nu har hennes romaner kommit ut i fem andra länder: USA, England, Frankrike, Finland och Tyskland.
- Tyskland ska göra film av mina första två böcker. De filmar på Gotland i sommar och en av deras största skådisar spelar Anders Knutas, säger hon och ler stort.
Ålder: Född 1962
Familj: Sambon Cenneth Niklasson, barnen Rebecka 14 år och Sebastian 13 år, hunden Stina och katterna Elsa och Vincent (mor och son).
Böcker: Den du inte ser, I denna stilla natt och Den inre kretsen. Håller på en fjärde - Den döende dandyn.