Efter storsuccén med Harry Potter: The Exhibition gör ännu en resande utställning sitt nästa stopp i Norrköping. Under de drygt två veckor som gått sedan Folkbladet besökte Värmekyrkan sist har den genomgått förvandlingen till fullfjädrad utställningslokal och bara detaljfix återstår. Jukka Nurminen, VD på John Nurminen Events, visar stolt upp utställningen som rest över världen och nu håller öppet i Norrköping under sommaren.
Utställningen i Värmekyrkan består av åtta gallerier, två fler än vad som funnits på tidigare uppsättningar av A Space Adventure, och visar upp rymdens historia med hjälp av autentiska rymdföremål och replikor.
– Den här motorn är till exempel en replika, säger Jukka Nurminen och pekar på ett av många verklighetstrogna utställningsföremål. Alla som har använts vid riktiga uppskjutningar ligger på botten av Atlanten.
Charles Duke, före detta amerikansk astronaut och den tionde mannen att gå på månen, följer med A Human Adventure på dess invigningar, så även till Norrköping.
– Det här är en otrolig möjlighet för världsbefolkningen att se en historisk händelse som skett innan de föddes, säger Charles Duke. Och naturligtvis även för de som såg månlandningen på TV när det begav sig!
Svaret på vilken upplevelse som gjort störst intryck är enkelt.
– Att ha landat på månen är svåröverträffat. Vi kom till ett område som människan aldrig hade sett förut.
Även representanter från NASA Marshall Space Flight Center och U.S. Space & Rocket Center i Alabama, varifrån många av föremålen har lånats eller hyrts, finns på plats.
– Mycket av vårt arbete handlar om att intressera nästa generations "moon walkers", berättar Holly Ralston från U.S. Space & Rocket Center. Vi har bland annat space camps som är öppna för deltagare från hela världen. Fem av våra trainees – alla kvinnor – är riktiga astronauter idag. Italienska Samantha Cristoforetti är en av dem.
Rymdlägret har funnits sedan 80-talet med syftet att skapa en miljö som låter ungdomar utveckla sitt rymdintresse. Till svenska rymdentusiaster ger Holly rådet att tänka vitt och brett.
– Det finns så många utbildningsområden som går att koppla till rymden; det kan handla om allt från avancerad tillverkning till matematik. Alla som ingår i ett rymdteam, både de markbundna och de som ger sig ut, har ett gemensamt mål – att astronauterna ska överleva sina expeditioner.