Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Heta känslor på Råsslaskolan

Föräldrar protesterade igår kraftigt mot sparförslagen på Råsslaskolan och Uttersbergsskolan.
Varför kommer förslagen plötsligt, undrade många.
Peter Skinnar är förälder och oroas mest av att antalet specialpedagoger minskar.
- Det vore katastrof, säger han.

Ulrika Winberg tycker att förändringsplanerna för skolorna i Kolmården kommer plötsligt och efterlyser långsiktigt tänkande och bättre planering.

Ulrika Winberg tycker att förändringsplanerna för skolorna i Kolmården kommer plötsligt och efterlyser långsiktigt tänkande och bättre planering.

Foto:

NORRKÖPING2005-04-20 06:00
Igår presenterades två sparförslag för Råsslaskolan och Uttersbergsskolan på ett välbesökt informationsmöte i Råsslaskolans matsal. På plats fanns rektorer, ansvariga tjänstemän, politiker och en mängd föräldrar som hade synpunkter på förslagen.
Området där Kvillinge, Kolmården och Vikbolandet ingår har totalt ett underskott på sju miljoner kronor. Om inget görs på Råsslaskolan går den nästan 2,7 miljoner back i år.

Två förslag
Det första förslaget är osthyvelsmodellen, men det innebär att endast 3,5 miljoner sparas och kräver fortsatt sparande nästa år. Förslag nummer två, som Folkbladet skrev om igår, ger större förändringar och besparingar på närmare 5 miljoner. Det innebär att alla sexåringar och lågstadieelever i Kolmården ska gå på Uttersbergsskolan och de äldre skolbarnen på Råsslaskolan.
Enligt förslaget försvinner mellan 15 och 18 tjänster. Effekterna blir större elevgrupper, minskad lärartäthet (Råsslaskolan hamnar under riksgenomsnittet) och mindre resurser till elever med behov av särskilt stöd. Detta oroar Peter Skinnar.
- Jag tycker inte om att man sparar på specialpedagoger. Det drabbar barn som redan har det svårt. Jag tycker inte skolan klarar av att leva upp till lagen idag, så att dra ner på resurserna vore katastrof, säger han till Folkbladet.
Barbro Rydberg, rektor på Råsslaskolan redogjorde även för de positiva effekterna av förslaget: värdefulla samordningsvinster, större möjligheter att anpassa tjänster efter utbildning och barnen får ökade sociala kontakter.
Flera av föräldrarna oroades av kvalitetsförsämringar i undervisningen. Andra undrade upprört varför förslagen kommer så plötsligt när både elevkullarnas storlek och underskottet varit kända i flera år. Råsslaskolan har haft minusresultat sedan 2002.
- Vi talar om levande människor, om barn i förskoleklass som redan har börjat sin inskolning. Ska de plötsligt börja i en annan skola? påpekade en kvinnlig åhörare.
Kommunens tjänstemän förklarade att man även tidigare försökt pressa ned kostnaderna - men inte nått ändra fram. Men att det nu inte är möjligt att skjuta besparingsåtgärder på framtiden.
- Det sämsta vi kan göra är att inget göra, förklarade Herlog Gustafsson (s).
Peter Norrbom, rektor på Råssla, påpekade att skolan krävt besked under april månad. Men beslut om sparförslaget tas inte av barn- och ungdomsnämnden förrän den 17 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om