Måndagen den 2 december var en dag vikt för testning av VMA-systemet (Viktigt meddelande till allmänheten), också känt som "hesa Fredrik". Alltså ljudsändare som testas fyra gånger per år klockan 15.
Men klockan slog 15 på måndagen och i vare sig Norrköping, Söderköping, Finspång eller Valdemarsvik hördes ett pip vilket uppmärksammats av många medborgare i sociala medier.
Ansvaret för det här systemet är uppdelat på olika aktörer. MSB äger systemet och på uppdrag av MSB sköter kommunerna om drift och underhåll samt placeringen av själva ljudsändarna. För själva testen har räddningstjänsten samt SOS Alarm det praktiska ansvaret.
Vi pratar med Sylvia Rydström, kommunikationschef på Räddningstjänsten Östra Götaland, hon bekräftar att det är ganska många platser i länet där VMA inte hörts på måndagen.
– Det jag fått till mig är att det bara är i Motala och Mjölby som det fungerade i går här i länet men för övrigt har det av någon anledning inte funkat, säger Sylvia Rydström.
Har ni fått indikationer på vad som inte fungerat?
– Jag vet att kollegor och medarbetare på SOS Alarm nu försöker förstå vad det var som gick fel igår men vi har inte fått några besked ännu. Jag hoppas på återkopplingen kommer ganska så fort vad som gått fel, förklarar Sylvia Rydström.
Det här är tredje gången på cirka ett år som VMA-signalen fallerar i Norrköping. Men denna gång var det alltså problem i merparten av Östergötlands kommuner. I Söderköping får man nu vänta tills mars för att testa sina nyrenoverade ljudsändare.
Sylvia Rydström vill dock lugna de medborgare som är oroliga för att systemet inte fungerat denna gång.
– Det kan vara bra att veta att vid ett skarpt läge så använder man även sms-utskick, det är inte så att de här VMA-tutorna är den enda varningen. Det handlar då om allmänna sms-utskick som går ut till alla berörda och då kan man välja specifika områden. Det kommer också information i radion och i lokalmedia, säger Sylvia Rydström.
Senare under dagen lade RTÖG ut information på sin hemsida:
– Kort sagt kan vi ju säga att det är det här vi testar systemet för – så vi kan upptäcka problem och åtgärda dem, säger Jonas Holmgren, biträdande räddningschef i en kommentar.
Enligt krisinformation.se ska VMA varna både under höjd beredskap och i fredstid för "olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner". MSB beräknar att det finns omkring 4 400 varningsanläggningar fördelade på 239 av landets 290 kommuner.