Herre Gud, så fint i kyrkan

Staten skjuter till 100-tals miljoner kronor för att bevara kyrkornas kulturhistoriska värden, bland annat Furingstads kyrka på Vikbolandet, som just nu gås igenom.
- Det här handlar om en överenskommelse från år 2000 om Kyrkoantikvarisk ersättning , när staten och Svenska kyrkan skiljdes, berättar stiftsantikvarie Jonna Stewénius på Linköpings stiftskansli.

Kyrkvalven i Furingstads kyrka tillkom på 1400-talet och dekorerades av en okänd konstnär.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Kyrkvalven i Furingstads kyrka tillkom på 1400-talet och dekorerades av en okänd konstnär. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-03-13 06:00
- En överenskommelse som innebär att Svenska kyrkan fått ett antal miljoner kronor, som vi fram till år 2009 ska använda till att få största möjliga bevarandeeffekt, bland annat genom aktiv planering och genom att upprätta så kallad vård- och underhållsplan för att underlätta för församlingarna i deras arbete med att förvalta kyrkorna.
- Orsaken till att staten, genom Svenska kyrkan och Kyrkofondens styrelse, skjuter till dessa pengar, är att våra kyrkor lyder under kulturminneslagen och de tillhör ju verkligen vår historia. Så inom Svenska kyrkan menar man att det även ligger i statens intresse att vårda våra kyrkor och det har man alltså gått med på.
- Men vi har bara fått en viss summa för hela landet, så det kommer säkerligen att bli en hel del prioriteringar framöver och överväganden vilka kyrkor som är i störst renoveringsbehov och vad som i första hand måste tas om hand.

Från golv till tak
En av de kyrkor som lär få en del av miljonbidraget är dock Furingstads kyrka på Vikbolandet, som just nu gås igenom från golv till tak av arkitekten Mats Fredriksson och hans kollega Erik Borglin.
- Vi har fått i uppdrag av Furingstads församling att gå igenom hela den gamla kyrkan från 1100-talet kyrkan och notera alla skavanker,som behöver renoveras, säger Mats Fredriksson. Vi försöker även få fram målsättningen med kyrkan ,brandsäkerheten, tillgängligheten för handikappade, åldersbestämning av olika saker och mycket annat.
- Och det handlar om ett mycket spännande uppdrag, eftersom vi verkligen går igenom hela kyrkan, inklusive tornet och vinden ovanför kyrkorummet.

Åker till Rom
- Det är så spännande att vi beslutat åka till Rom och titta på kyrkor där, för att få mer erfarenhet och lärdomar, som vi kan ha nytta av i våra undersökningar här i Sverige.
- Här i Furingstads kyrka har vi exempelvis hittat igenmurade fönster på vinden och utsirade bjälkar, som tyder på att kyrkan från början var öppen ända upp till taknocken från början, innan de välvda innertak som idag finns kom på plats.
- Vi läser även gamla handlingar som går tillbaka till 1800-talet och bland annat den stora totalrenovering som gjordes 1888. Då tillkom också det gjutjärnsstaket i nygotisk stil, som finns runt hela kyrkogården och som idag är rostigt, men mycket fint och värt att bevara och renovera.
- Vidare har man tvingats såga ner många stora träd på kyrkogården, eftersom trädens rötter påverkade muren runt kyrkogården och här kommer vi att föreslå en del nyplantering, eftersom kyrkogården i dag känns lite ödslig utan träden.
- En viktig regel, säger Mats Fredriksson, är att renoveringspengarna inte ska användas till att modernisera kyrkorna efter nya behov, utan enbart renoveringar som syftar till att bevara det kulturhistoriska värdet.

<B>+ Ska ni undersöka fler kyrkor?</B>
- Ja, vi kommer att undersöka fler kyrkor här på Vikbolandet, nämligen Östra Husby, Häradshammar, Östra Ny, Rönö och Jonsbergs kyrkor på samma sätt som Furingstads kyrka.

<B>+ Hur verkar Furingstads kyrka i skick?</B>
- För att vara från 1100-talet är den i bra skick. Jag hoppas för övrigt att vi ska kunna årsbestämma byggandet av kyrkan mer exakt, genom att ta ett
prov av en gammal träbjälke på vinden. Jag misstänker att kyrkan kan vara en av Östergötlands allra äldsta kyrkor från tidigt 1100-tal.
- I övrigt är orgeln från 1880 nyligen renoverad och i utmärkt skick, fönstren speciella med sitt "paviljongglas" i överkanterna och de målade valven mycket fina.
- Vi tittar också efter fuktskador och skadeinsekter, men här har vi hittat mycket lite sådana skador.

<B>+ Går ni även genom de separata gravkapellen bredvid kyrkorna?</B>
- Ja, men i vissa fall kan det bli aktuellt, åtminstone på sikt, att riva en del gravkapell som inte används längre och om man inte har pengar som
räcker till renoveringar även för dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om