Under OS i Tokyo 2021 lyckades Sverige ta det första guldet i laghoppning på 97 år efter en dramatisk omhoppning. Nu har Norrköpingsbon Henrik Johnsson, författare, programledare och producent, skrivit boken "Guldet" om detta händelseförlopp.
Han har en unik position eftersom han är gift med Norrköpingsryttaren Malin Baryard-Johnsson som ingick i guldlaget tillsammans med Henrik von Eckermann och Peder Fredricson.
OS i Tokyo som flyttades från 2020 till 2021 på grund av covidpandemin var ett annorlunda evenemang med många restriktioner och publikbegränsningar. Det medförde bland annat att Henrik Johnsson, som även kommenterade tävlingen, fick göra detta från hemmaplan.
När vi talar med Henrik Johnsson är det dagen efter boksläppet.
– Det var faktiskt gårdagens mest sålda bok enligt bokförlaget och det är ju oerhört roligt, säger Henrik Johnsson som tillbringat en hel del tid att marknadsföra detta släpp, intresset har också varit stort.
– Jag märker på det breda intresset att det här var ett sånt guld som trängde sig utanför både ridsporten och idrottsintresserade i allmänhet.
Det var alltså ett OS med speciella förutsättningar.
– Jag hade naturligtvis daglig kontakt med Malin, både som person och hustru men också som atlet som levde i den där inlåsta tillvaron i skalskyddet. Men de låste ju också in sig själva i en mental bubbla med tanke på tävlingen och deras egna prestationer, berättar Henrik Johnsson.
– Jag känner ju också både Peder och Henrik sedan 20 år och har också producerat deras sommarprogram. Om man ska hårddra det skulle man kunna säga att jag är den ende som kunnat skriva den här boken från den här vinkeln, skrattar Henrik.
När guldet väl var bärgat fick han kontakt via mobilen.
– Det var som att de stått med ett ok på axlarna med två hinkar på 500 kilo i varje och så plötsligt tar någon bort det. Det första man känner är kanske inte lycka utan man njuter mer av lättnaden och att slippa trycket, säger Henrik Johnsson.
– Sverige har länge funnits i mixen av dem som på en bra dag kunde vinna. Det som var unikt nu var att Sverige uttalat ville ha guldet. När de tog det inledde dom en storhetstid, sedan vann man ju EM och VM året därpå.
Han var ganska klar över vilken vinkel boken skulle ha.
– Egentligen handlar det om att när du jobbat ett helt liv för en dröm, för att uppnå något som du har offrat mycket för och du nu har chansen: Vad gör du då? Vem är du då? Det är den frågeställningen jag har jobbat med, förklarar Henrik Johnsson.
– Skillnaden mellan ett silver och ett guld är att du måste riskera allt för att ta det där guldet.
Vad är din egen relation till hästar?
– Den är respektfull. Jag tillhör inte dom hästintresserade som måste vara i stallet varje dag men är väldigt förtjust i hästhoppning och ridsport. Jag har förstått det komplexa i att försöka styra 500 kilo häst på centimetern för att kunna hoppa över komplicerade hinder och ta sig runt komplicerade banor.
På ett sätt var denna bok svår att skriva jämfört med de böcker han gett ut tidigare.
– Det svåra var att göra det spännande trots att alla vet hur det slutade, det ligger ju redan i titeln. Jag blev väldigt glad när Peder Fredricson sa att när han läste den var han orolig för hur det skulle sluta, så spännande tyckte han det var mot slutet. Det var väl det finaste betyget jag kunde få, avslutar Henrik Johnsson.