Hemvärnets vapen är i säkert förvar
NORRKÖPING. Här, i larmade vapenförråd, finns hemvärnets vapen i Norrköping. Av 500 hemvärnssoldater i Norrköping och Finspång är det bara ett trettiotal som fortfarande har sina automatvapen hemma i garderoben. Och före årsskiftet räknar Lars Nord, bataljonschef för hemvärnet i Norrköping och Finspång, med att också de ska vara inlämnade. - Det finns ingen orsak att ha vapen hemma över huvudtaget när man bor i stan, tycker han.
Det har inte varit några som helst problem för Lars Nord, bataljonschef för hemvärnet i Norrköping och Finspång, att förmå hemvärnssoldaterna att lämna in sina vapen för förvaring i vapenkasunerna. Tvärtom, de flesta är glada att slippa ha dem hemma i garderoben. Foto:Andreas Skogh, 011-200 400
Foto:
Löst det själva
Händelsen i Täby har fått försvarsminister Leni Björklund att lova att se över om det finns bättre sätt för hemvärnet att bevara sina vapen än hemma hos soldaterna. I Norrköping har man alltså redan löst den saken själva.
Det var förra året som hemvärnssoldaterna i Norrköping och Finspång började lämna in sina vapen för inlåsning i förråd, så kallade vapenkasuner. Initiativet kom från dem själva, i synnerhet från de yngre, berättar Lars Nord.
- Det är ingen som vill ha en sån där påk hemma i garderoben. Det finns ju också en andra hälft i hemmet och de är inte speciellt glada om man kommer hem och slänger in en AK4 i garderoben. Successivt vartefter folket kommer och gör sina övningstimmar så övertalar vi dem att ställa in vapnen och det är ingen som inte har velat göra det. De flesta är tacksamma.
Ingen hotbild
Lars Nord ser i dagsläget heller ingen hotbild mot Sverige som befogar att man förvarar vapnen hemma.
- Snarare då en hotbild mot hemvärnssoldaten, en risk att bli rånad, och det vill vi inte utsätta någon för, förklarar han. Skulle det bli ett annat läge med höjd beredskap, då får man väl ta ett annat beslut.
Det finns cirka 3 000 hemvärnssoldater i Östergötland (30 000 i hela landet) med möjlighet att förvara sitt vapen i bostaden. Enligt överstelöjtnant Magnus Engdahl, chef för Livgrenadjärgruppen och Östgöta hemvärn, har de flesta fortfarande sina vapen hemma och han vill inte ha någon ändring av reglerna.
- Det är en trovärdighetsfråga. Vi betraktar dem som är med i hemvärnet som hedersmän, säger han.
Beredskapsfråga
Dessutom menar han att det är en beredskapsfråga.
- Försvaret har fått känna av nedskärningar och de enda som finns kvar för att snabbt stödja samhället med så väl vapen i hand som utan är hemvärnet.
- Dessutom tror jag att om man skulle skärpa kraven skulle många sluta för det blir för tidskrävande att vara med på övningarna, säger han och tar som exempel en hemvärnssoldat som bor i Valdemarsvik och måste åka in till Linköping för att hämta ut sitt vapen för att sedan kanske åka tillbaks ut till kusten för en övning i Sankt Anna.
Så kontrolleras hemvärnssoldater
Bostaden besiktigas vid hembesök av ett befäl som också gör en intervju
Kontroll görs med social myndighet i hemkommunen gällande exempelvis psykisk sjukdom
Kontroll görs mot brottsregistret
Närmaste chef håller ögonen på att hemvärnssoldaten fullgör minst 20 timmars utbildning om året
Kontroll görs med social myndighet i hemkommunen gällande exempelvis psykisk sjukdom
Kontroll görs mot brottsregistret
Närmaste chef håller ögonen på att hemvärnssoldaten fullgör minst 20 timmars utbildning om året
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!