Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemtjänst förbjuds arbeta utan rätt skyddsutrustning

Arbetsmiljöverket har utfärdat ett förbud och föreläggande med vite mot Vikbolandets hemtjänst. Detta efter att felaktig skyddsutrustning hittats. Enheten har tidigare haft skyddsstopp då personal tvingades arbeta utan skyddsutrustning med en vårdtagare som senare visade sig ha covid-19.

Arbetsmiljöverket har utfärdat ett förbud och föreläggande med vite efter att felaktig skyddsutrustning hittats.

Arbetsmiljöverket har utfärdat ett förbud och föreläggande med vite efter att felaktig skyddsutrustning hittats.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2020-07-25 06:45

Förbudet innebär att kommunen måste betala 100 000 kronor för varje gång som förbudet bryts. Bakgrunden till beslutet är att Arbetsmiljöverket vid en inspektion den 7 juli fann skyddsutrustning som inte är den godkända att använda vid misstanke om smitta av covid-19. I beslutet står att det enligt Arbetsmiljöverkets bestämmelser ska användas vätskeavvisande munskydd av klass 2 R samt CE-märkta visir vid patientnära arbete (inom två meter). Varken visiren eller munskydden på arbetsplatsen uppfyllde kraven.

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets utredning är att ett skyddsombud i maj beslutade om skyddsstopp på enheten då personalen inte fick använda skyddsutrustning när de besökte en vårdtagare som de misstänkte var smittad. I Norrköpings kommun finns en rutin som säger att personalen måste invänta sjuksköterskas bedömning innan de får använda skyddsutrustning i arbete med en misstänkt smittad. I det här fallet innebar det att personalen tvingades besöka vårdtagaren utan. Stoppet hävdes dock kort efter att det lagts och skyddsutrustning fick användas.

Samir Abdulahad är ett av skyddsombuden på Vikbolandets hemtjänst. Han berättar om hur personalen under våren hade starka misstankar om att en vårdtagare var smittad med covid-19 – men ändå inte fick använda skyddsutrustning vid besöken.

– Hemsjukvården pratade med personen på telefon och de misstänkte inte smitta. Då fick vi inte använda skyddsutrustning, berättar han.

Kunde ni inte på egen hand ta och använda det?

– Nej, nej, det var en order uppifrån. Vi kände oss jätteoroliga, men kunde inte göra så mycket. Det var först när vi reagerade genom Kommunal och Arbetsmiljöverket som det ändrades.

Vårdtagaren visade sig senare vara smittad med covid-19. Flera personal och andra vårdtagare på enheten blev också smittade. En av dem var Samir Abdulahad själv.

– Jag fick feber och började hosta, efter en till två dagar blev det bara värre och då fick jag göra testet genom jobbet. Det visade positivt och jag blev sängliggande i två veckor, berättar han.

Även hans fru och två barn blev sjuka. Flera av hans kollegor insjuknade också i covid-19.

Hur kan ni veta att ni blivit smittade på jobbet?

– Det är ju svårt att säga, men vi var ju flera på jobbet som var smittade samtidigt och även brukare. Samtidigt som vi inte fick använda skyddsutrustning hos brukare när det behövdes.

Efter ett möte med Arbetsmiljöverket i juni har det blivit stor skillnad, berättar Samir Abdulahad. Personalen får nu använda skyddsutrustning direkt då de misstänker att någon är smittad. De behöver inte längre vänta på en bedömning från sjuksköterska.

– Nu är det jättebra. Vi i personalen mår mycket bättre och är inte lika oroliga. Vi måste kunna ta ett beslut själva, det blev inte rätt när hemsjukvården skulle göra det över telefon. Det är vi som träffar brukarna och känner dem mer än alla andra.

Kommunen ifrågasätter Arbetsmiljöverkets beslut om förbud och hävdar att de felaktiga munskydd som hittades inte längre används och att visiren nu har ett tillfälligt tillstånd av myndigheten. Beslutet kommer att överklagas i nästa vecka, enligt Malin Engström, verksamhetschef myndighetsutövning i Norrköpings kommun.

Skydd mot covid-19

Arbetsgivaren är alltid skyldig att skydda sin personal mot risker i arbetsmiljön. 

Arbetsgivarens riskbedömning avgör vilka skyddsåtgärder som ska väljas. Riskbedömningen ska göras i samverkan med arbetstagare och skyddsombud.

Skyddsutrustning som används där det finns risk för exponering för covid-19 ska antingen vara CE-märkt, eller vara provad och bedömd av ett anmält organ eller ackrediterat laboratorium, samt ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!