Hemma från skogsbränderna

– En erfarenhet som jag tar med mig hela livet! Det säger brandmannen Pierre Wolmsten från Norrköping efter släckningsarbetet av skogsbränderna.

Pierre Wolmsten är hemma i Norrköping igen efter släckningen av skogsbränderna i norr.

Pierre Wolmsten är hemma i Norrköping igen efter släckningen av skogsbränderna i norr.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-07-30 14:00

Det vill säga de stora skogsbränderna i Dalarna, Jämtland och Gävleborg, där styrkeledaren Pierre Wolmsten och 35 av hans kollegor från Östergötland med omnejd, var med om att släcka bränderna under förra veckan.

När ni åkte från Norrköping visste ni inte exakt var ni skulle hamna?

– Nej, det fick vi reda på under resans gång norrut och gruppen jag var med i hamnade i Kårböle i Ljusdals kommun.

Hur jobbigt blev det?

– Det jobbigaste för vår del var nog att vi hade väldigt långa arbetsdagar, som om man gick upp vid sextiden på morgonen och sedan kom vi hem igen campen framåt 23 på kvällarna.

– Men själva släckningsjobbet för just vår del, blev ganska lugnt, eftersom vi hamnade i en lugn sektor, där vår uppgift gick ut på att bevaka och se till att det inte blev någon spridning av elden.

– Så det var vissa sektorer, som var mycket mer intensiva än den sektor där just min grupp hamnade. Men vi hade kollegor som kommenterades till betydligt jobbigare uppgifter där det brann rejält.

Har själva arbetet fungerat?

– Nja, det handlar om en väldigt stor organisation runt bränderna, så ibland var det svårt att få till logistiken. Det vill säga att vi fick mat när vi skulle och att det kom fram drivmedel till våra fordon och motorsprutor.

– Men det gäller att förstå att man som enskild brandman är en liten pusselbit i ett väldigt stort pussel runt alla bränderna däruppe.

– Och våran sektor gränsade till en sektor där polska brandman hade ansvaret och då kändes det verkligen som att man fick vara med om en internationell hjälpinsats däruppe.

Hur kändes det när ni rullade hemåt mot Norrköping i helgen?

– Det kändes att det var ganska lagom med de fyra dagar som vi deltog i släckningsarbetet. Kör man längre är det nog lätt att köra slut på sig själv.

Hur var läget med bränderna när ni åkte hemåt?

– Det kom ganska mycket regn i slutet av våran period just i den sektor där vi var. Men det var väldigt lokala skurar, så vissa sektorer fick ganska lite regn.

– Men visst kändes det som att bränderna började lugna ner sig när det kom regn på dagen och även en hel del efterföljande natt.

Stabschefen Mikael Skoog, som hemma i Norrköping håller i personalschemat till bränderna i norr, säger så här:

– Vi fick hem en styrka i helgen och har skickat upp ett 20-tal nya brandmän till Dalarna med omnejd. Men eftersom bränderna börjar lugna ner sig, kanske vi inte behöver skicka upp ersättare så länge till.

– Men vi avvaktar och ser hur släckningsarbetet går, innan vi tar beslut om att skicka upp flera styrkor eller inte när den här nya styrkan kommer hem igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om