I rapporten menar man att hemlösheten är ett bostadsproblem och inte främst ett socialt eller individuellt problem. Framförallt pekar man på bristen på bostäder till följd av befolkningsökningen.
Sveriges befolkning ökar på grund av födelseöverskott och nettoinvandring. 2013 ökade befolkningen med 89 000 eller 0,9 procent och det är den största ökningen sedan 1946. Sju av tio kommuner ökade sin befolkning och det handlar då om de större städerna. I glesbygdskommunerna både i norr och söder minskade befolkningen.
I maj 2011 var omkring 34 000 personer hemlösa. I rapporten skriver man att bostadsbyggandet inte följt takten i befolkningsökningen. Ungefär hälften av kommunerna uppgav 2014 till Boverket att man hade ett underskott på bostäder och man anser att det behövs byggas drygt 200 000 nya bostäder under den kommande femårsperioden. Endast en tredjedel av landets kommuner har aktuella riktlinjer för bostadsförsörjningen.
Vidare skriver man att hemlösheten utsätter de barn som berörs för stora påfrestningar samt att fler män än kvinnor lever i hemlöshet. Länsstyrelserna fick i uppgift att analysera hur kommunerna beaktar arbetet med att motverka hemlöshet och att ge kommunerna stöd och råd i planeringen och även om uppdraget enbart var treårigt har länsstyrelsernas utgångspunkt i arbetet varit att det skulle leda fram till långsiktigt hållbara rutiner för att följa, analysera och stödja kommunernas förmåga att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
Länsstyrelserna tycker att det finns behov av att fortsätta följa och analysera kommunernas arbete på det här området och att kommunerna generellt sett behöver stöd i att utveckla sitt arbete när det gäller att använda de verktyg som man förfogar över för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
Lena Lindgren, samhällsplanerare på Länsstyrelsen i Östergötland, berättar att Statistiska centralbyrån 2011 gjorde en ordentlig genomgång i landet hur det ser ut när det gäller antalet hemlösa.
– Norrköping är en av de kommuner som har bäst koll på statistiken i landet och där angav man att det var 481 hemlösa om man räknar alla typer av hemlöshetssituationer man kan befinna sig i. Akut hemlösa var ungefär 70 personer.
Hemlösheten har traditionellt varit en fråga för socialtjänsten, men finns det inga bostäder kan man inte göra så mycket, menar Lena Lindgren och förklarar att man nu har börjat att titta på det hela mer strukturerat.
– Socialtjänsten går in och stöttar individerna, men det finns andra nivåer som också måste fungera. Nu har man börjat att utreda och lära sig mer om hemlöshet och lyfta upp frågan på olika nivåer. Vi på länsstyrelsen har exempelvis pratat med kommunledningar och byggföretag.
En sak Lena Lindgren tycker är viktig är att hitta metoder och att kommunerna internt jobbar ihop sig för att skapa ett samarbete mellan den sociala sidan och den sidan som jobbar med att ta fram nya bostäder. Enligt Lena Lindgren anger väldigt många kommuner i länet att de löser uppkomna situationer allteftersom de uppstår.
– Det är lite grann att jobba under förutsättning att behöver man en bostad så går det, men det arbetssättet blir allt svårare och fungerar inte om det inte finns några bostäder.