Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemlösa får snart flytta in i Gränden

Snart stängs Hamnbrohemmet, ett slitet boende på Saltängsgatan för hemlösa, missbrukande män i Norrköping - och ersätts av det nybyggda boendet Gränden på Trädgårdsgatan.- Gränden blir så fint, att ingen lär sakna Hamnbrohemmet, varken vi i personalen eller de boende, säger Anders Hultman, Norrköpings kommuns samordnare på boendet.

- Vi har så smått börjat förbereda flytten här från Hamnbrohemmet till nya Gränden, berättar kommunens samordnare Anders Hultman som här ses i packningsbestyren tillsammans med Kaj, som är en av 22 inneboende.

- Vi har så smått börjat förbereda flytten här från Hamnbrohemmet till nya Gränden, berättar kommunens samordnare Anders Hultman som här ses i packningsbestyren tillsammans med Kaj, som är en av 22 inneboende.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-10-20 03:00

Hamnbrohemmet och snart alltså Gränden, erbjuder ett boende med särskild service för vuxna män med missbruksproblem.

- Den nya fräscha boendemiljön på Gränden kommer säkerligen att underlätta vårt arbete att försöka rehabilitera våra boende och besökare från deras missbruksproblem, säger Anders Hultman.

ACT-team på plats
Den 1 november går flyttlasset från Hamnbrohemmet till nya Gränden för de 22 fast boende personerna på Hamnbrohemmet. På Gränden får alla eget rum med egen dusch och toalett, något de inte haft på Hamnbrohemmet.

- Gränden blir på många sätt ett rejält lyft för vårt arbete med hemlösa män i Norrköping, säger enhetschefen Maria Torgersen.

- Inte minst med tanke på att Gränden innebär en helhetslösning under ett och samma tak, med öppenvård, ACT-team och sjuksköterskemottagning på plats i samma byggnad.

Kan du förklara de här olika verksamheterna?

- Öppenvården kommer att erbjuda olika aktiviteter och umgänge i en nykter och drogfri miljö. Här kommer vi genom vanliga möten och samtal med deltagarna, att stärka motivationen hos de här personerna till nykterhet och drogfrihet.

Där kan också ges stöd i kontakter som leder till olika former av behandling, utbildning och sysselsättning.

- Så jag är övertygad om att Gränden kommer att ge oss mycket bättre möjligheter i våra strävanden att minska missbruket hos våra boende och besökare, säger Maria Torgersen.

Och ACT-teamet?

- Det är en annan stödverksamhet, som också kommer att finnas i Gränden och riktar sig till de som på grund av samsjuklighet av psykisk sjukdom och missbruk har ett utökat behov av vård från flera myndigheter.

- Sist men inte minst kan jag berätta om en nyhet, nämligen att vi kommer att ha en sjuksköterska från beroendekliniken placerad på Gränden. En satsning som tillför medicinsk kompetens både till verksamheten och personalen, vilket jag tycker är mycket positivt, säger Maria Torgersen.

Uppsökande del
- Ett av öppenvårdens uppdrag, säger hon, är att tillsammans med frivilligorganisationer som exempelvis Omsorgsjul, och andra samverkanspartier, bedriva uppsökande verksamhet i Norrköpings centrala delar.

- Och dessa frivilligorganisationer är dessutom välkomna att använda Grändens lokaler på kvällar och helger, för att erbjuda aktiviteter för våra besökare och boende.

Hon berättar också att Omsorgsjul sponsrar Gränden med ett antal tv-apparater till huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om