Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemligt, hemligt

Är det bättre att heta Anders än Ahmed om man vill ha jobb i Sverige?
Det här vill Integrationsverket undersöka genom att låta två personer, en med svensk och en med utländsk bakgrund, söka samma jobb.

NORRKÖPING2004-10-23 06:00
Man vill göra ett hemligt test och se hur företagen agerar i olika situationer. De båda testpersonerna har likvärdiga meriter. Det enda som skiljer dem åt är bakgrunden. Hur blir de bemötta när de kontaktar arbetsgivarna? Vem av dem blir kallad på intervju? Och slutligen, vem får jobb?
Andra länder har tillämpat den här metoden ända sedan 1960-talet. Metoden är utarbetad av ILO, International Labour Organization. Den mäter vad arbetsgivarna gör och inte vad de säger att de ska göra.
Hittills har Socialvetenskapliga forskningsrådets etiska nämnd dömt ut metoden som oetisk. Man menar att arbetsgivare som inte vet att de ingår i ett forskningsprojekt riskerar att begå brott, eftersom etnisk diskriminering är olaglig.
- Men vår ambition är att göra ett seriöst projekt, säger José Alberto Diaz på Integrationsverket. Hur de enskilda företagen agerar kommer att vara hemlig information. Syftet med undersökningen är att bevisa att det förekommer diskriminering, inte att peka ut enskilda företag. Det här är en svår fråga och det finns ingen forskning i Sverige.
När man använt sig av den här metoden i andra europeiska länder har man kunnat visa en 30 procentig diskriminering redan på första punkten, alltså hur de arbetssökande blir bemötta när de kontaktar arbetsgivaren.
Integrationsverket hoppas att regeringen ska engagera sig i projektet. Det kommer i sådana fall att bli en stor undersökning, minst 1 000 företag måste ingå för att den ska bli statistiskt hållbar.
- Det är viktigt att få en plattform att utgå från när man diskuterar hur man ska motverka diskrimineringen på svenska arbetsplatser, säger José Alberto Diaz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om