Hemlighetsmakeriet

Den enda information många ledande kommunpolitiker fick om att kommunen ska låta IFK Norrköping sälja ut namnet Idrottsparken, den kom helt i förbigående, från - IFK.Inom kommunen har däremot inget förmedlats om detta. Trots att det kan handla om ca tre miljoner kronor årligen.- Typiskt för hur hela den här affären har skötts, säger oppositionsrådet Mathias Sundin (fp). Det som IFK säger är också vad som gäller för kommunen.

Mathias Sundin (fp).

Mathias Sundin (fp).

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2008-05-27 03:00
Enligt Sundin var det därtill bara en snabbt förbiglimrande power point-presentation, som partigruppsledarna fick från IFK. Och det var då också tio månader före beslutet i kommunfullmäktige. I stället har informationen i denna namnfråga kommit fram genom helt andra kanaler än kommunens egna. I onsdagens Folkbladet uppgav Eva Andersson, kommunstyrelsens t f ordförande, att samtliga partier informerats i förväg om namnfrågan. Samma dag sammanträffade AB Norrköpings Idrottsparks vd Magnus Nilsson med gruppledarna i kommunfullmäktige. Mathias Sundin hade tagit del av Eva Anderssons ord i Folkbladet men kunde själv inte erinra sig, att han skulle ha blivit informerad i namnfrågan. Han ville då få veta, hur det låg till med den saken. Som svar skickade Magnus Nilsson två dagar senare följande mejl, som då också var ställt till ett antal andra ledande kommunpolitiker: "Enligt uppdrag så översänds den information som jag fått fram angående namnfrågan på Idrottsparken. Enligt nedan redovisas info ifrån IFK: Information har skett den 26/1 2007 på gruppledarträff. Fredrik Ringborg (IFK:s marknadschef) och Göran Lundin (styrelseledamot) presenterade ett PowerPoint bildspel där de argumenterade för att arenan är viktigt för IFK Norrköping. De presenterade också sin intäktsbudget där namnrättigheten finns på en rad. Vid informationen delades även åhörarkopior ut till de närvarande." Med lätt hand
Av bilden här intill - där man ser denna enda, och liksom "inbakade", presentation av namnfrågan - kan man föreställa sig, med vilken lätt hand som den stora frågan berördes. Fast egentligen spelar det ingen avgörande roll, hurpass utförlig eller obetydlig presentationen var. Eller om politikerna tog med med sig några åhörarkopior eller ej. För det kan ju helt enkelt inte vara IFK Norrköpings ensak att informera fullmäktigepartierna om ett stort kommande beslut för deras del. Utan den frågan ska givetvis liksom som alla andra beredas i behöriga kommunala organ, och sedan i vanlig ordning föras fram till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Men i stället lyste namnfrågan med totala sin frånvaro i det utkast till hyresavtal, som kommunfullmäktige hade på sitt bord i november. Inte kommunen
Hur kom då namnfrågan ut till offentligheten? Genom kommunen? Nej, genom Folkbladet! Den 4 januari avslöjade vi denna extra förmån för IFK Norrköping. Och hur kom det ut, att namnfrågan (i det fördolda) tagits in i det slutliga hyresavtal, som var under utarbetande? Genom kommunen? Nej, lika lite denna gång. Utan än en gång genom - Folkbladet. Som den 24 april kunde avslöja det interna, för offentligheten ej avsedda, s k utkast 8 till hyresavtal med IFK Norrköping. Där då plötsligt namnfrågan fanns med med, i svart på vitt: "Hyresgästen (IFK Norrköping) har rätt att på marknaden sälja namnet på arenan, Norrköpings idrottspark, och ensam uppbära intäkterna härför." Intäkterna på namnet har kalkylerats till cirka tre miljoner per år, och detta då i många år framåt. "Ett skämt"
- Det känns som ett skämt, säger Mathias Sundin, att se kommunstyrelsens ledning hänvisa till en dragning, som IFK Norrköping och ingen annan gjorde för oss tio månader innan beslutet om Idrottsparken togs! - Men det bestyrker ju bara intrycket, som man har från den här historien. Att det som IFK säger också är, vad som gäller för kommunen. - Och tyvärr är det här också bra typiskt för, hur hela affären har skötts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om