Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Helt om av landstinget

Akutmottagningen i Norrköping får tillbaka möjligheten att ta emot akuta ortopedi- och kirurgipatienter under hela dygnet.
- Det känns jättebra! Det är liksom inte vettigt att skjutsa runt sjuka människor, säger Eva Jacobsson, sjuksköterska på akutmottagningen.

Stefan Göransson, som ramlat och skadat armen, tas om hand av sköterskan Siv Rönnqvist. Familjen Göransson och Pettersson blev nöjda när de fick höra om förändringarna på Vrinnevisjukhuset. "Betalar man landstingsskatt ska man ha fullvärdig service", säger pappa Mikael Pettersson.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Stefan Göransson, som ramlat och skadat armen, tas om hand av sköterskan Siv Rönnqvist. Familjen Göransson och Pettersson blev nöjda när de fick höra om förändringarna på Vrinnevisjukhuset. "Betalar man landstingsskatt ska man ha fullvärdig service", säger pappa Mikael Pettersson. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2004-10-21 06:00
Förändringarna av akutverksamheten kommer att träda i kraft strax efter årsskiftet. Det förklarade representanter från de styrande majoriteterna i landsting och kommun vid presskonferens i går eftermiddag.
Förändringarna har föregåtts av intensiva kontakter mellan landstings- och kommunpolitiker och ett hårt opinionstryck i Norrköping. Påtryckningarna blev till slut för starka och de senaste veckorna blev det alltmer tydligt att landstingsmajoriteten skulle tvingas öppna akuten igen.
- De föreslagna förändringarna var nödvändiga, annars riskerar den fortsatta debatten om akutmottagning i Norrköping att undergräva Norrköpingsbornas tilltro till hälso- och sjukvården, säger Paul Håkansson, landstingsstyrelsens ordförande.
- Det är viktigt att lyssna på opinionen, säger Björn Grip, vänsterpartiets gruppledare i landstingsgruppen."
Ett annat skäl till helomvändningen är enligt Paul Håkansson att akutenfrågan i Norrköping varit ett "lås i den fortsätta samverkan över länet". Men han förnekar att interna stridigheter inom socialdemokraterna skulle ha påverkat.

Inga stridigheter
- Jag tycker inte vi har haft några stridigheter inom partiet, bara olika roller och olika intressen. Det har förts bra diskussioner.
Allvarliga kirurgiska och ortopediska skador till följd av t ex trafikolyckor (trauma) skickas däremot till Universitetssjukhuset, US, i Linköping. Sedan den 1 mars har detta även gällt under dagtid.
Profileringen av länets sjukhus fortsätter och förstärks: US sköter högspecialiserad sjukvård och resurskrävande akutsjukvård, Vrinnevisjukhusets profil är planerad kirurgi samt urologi och Motala lasaretts är ortopedi och psykiatri.
Hur många vårdplatser som Vrinnevisjukhuset får är oklart. Men genom att överföra planerade ortopediska operationer till Motala lasarett frigörs vårdplatser som kan användas för att lägga in akuta kirurgiska och ortopediska patienter. Den lösningen möjliggör förändringen i Norrköping rent ekonomiskt.
- Om bryter ut vad öppnandet av akuten kostar, blir det 15-20 miljoner. Men vi löser det inom ramen för lagd budget genom att fördela uppgifter mellan sjukhusen, säger Paul Håkansson och tillägger att landstinget har god ekonomisk balans och redovisar ett överskott redan i år.

Nöjda Norrköpingspolitiker
Norrköpingspolitikerna, som drivit frågan om fullvärdig akutmottagning dygnet runt, uttryckte sin tillfredsställelse på gårdagens presskonferens.
- Vi är naturligtvis väldigt nöjda att ha uppnåt det. Inte bara för egen del, utan för Norrköpingsbornas trygghet, säger Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande.
Rodi Ailert, vänsterpartiets företrädare, såg utslaget som en seger för demokratin.
Från miljöpartistiskt håll uttryckte man också en vinst i att transporterna mellan sjukhusen minskar.

"Till priset av annat"
De borgerliga partierna uttryckte en glädje över att landstingsledningen backar, men uttryckte också kritik i ett gemensamt pressmeddelande: "När nu akuten åter öppnas i Norrköping sker det till priset av att ortopedin minskas ytterligare på Vrinnevisjukhuset, vilket är mycket olyckligt. Det är nu viktigt att detta är början på ett stärkande av sjukhuset och inte en tillfällig taktik att rädda ansiktet".
På Vrinnevisjukhusets akutmottagning kom beskedet igår eftermiddag - via media. Sjuksköterskan Eva Jacobsson var i tjänst den första, dystra kväll när vårdpersonalen för först gången fick stänga porten för ortoped- och kirurgpatienter klockan nio. I går eftermiddag var hon betydligt gladare.
- En fullvärdig akutmottagning är en trygghet som behövs i en stad av Norrköpings storlek. För oss är det otroligt frustrerande att behöva skicka folk runt länet. Vi har hört att de inte reder ut situationen i Linköping heller. Självklart krävs det nu också ortopeder och kirurger nattetid i Norrköping som kan ta hand om patienterna, säger Eva Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om