Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hélène vill få östgötarna rökfria

Landstinget i Östergötland har i veckan pekats ut som bland de sämsta i landet på att hjälpa patienter med sluta röka. Anledningen är en undersökning som gjorts för att bedöma landstingens möjligheter att hjälpa patienter att sluta röka.

Norrköping2008-11-26 03:00
Bakom undersökningen ligger företaget Health consumer powerhouse. Av 23 undersökta landsting hamnade Östergötland som nummer tre. Från botten. Hélène Emilsson arbetar på Hageby vårdcentral som hälsosamordnare med 20 procent av sin arbetstid avsatt som tobakskoordinator. Hon ställer sig lite frågande till undersökningen och menar att Östergötland går framåt vad det gäller att erbjuda patienterna hjälp med att sluta använda tobak. "Det händer saker"
- Vi som arbetar med det här på Hageby tycker att det händer saker. Vad som händer på andra enheter är svårt att säga. Men vi arbetar med det inom landstinget, det tycker jag, säger hon. 1994 anställdes fyra personer med inriktning hälsosamordnare inom landstinget i Östergötland. Tanken är att de ska undersöka hur patienter mår och arbeta hälsofrämjande. Som en del i detta är också hjälp för tobaksavvänjning.Operation rökfri
Inom länet finns också något som kallas för "operation rökfri". Det är ett samarbete mellan kirurg, ortoped och kvinnocentrum och innebär att patienter ska hjälpas till att vara rökfria fyra veckor innan planerad operation och två veckor efter. Hélène Emilsson berättar att förhoppningen sedan är att patienterna ska hålla sig rökfria även framöver. Hittills har systemet däremot brustit lite då många doktorer inte, som tanken var, har skrivit in önskemål om att få delta i programmet redan vid remisskrivningen. Något som Hélène Emilsson kan tycka är lite synd. - Doktorerna har väl mycket att göra ändå och så blir det ju en arbetsuppgift till. De kanske inte ser vinsten med det. Det här är ju en vinst som ses ganska långt fram och det har man inte tid att vänta på när man lägger tre och fyra års budgetar. Nätverksträffar
Hennes, och de andra aktivas, arbete består nu i att skapa nätverksträffar för dem som vill ha hjälp att sluta röka. Tanken är att träffarna ska gå över vårdcentralsgränserna så att patienter på vårdcentraler som inte har tillräckligt många deltagare kan vara med under någon annan vårdcentrals möten. Det är sedan Hélène Emilsson som samordnar så att alla får en plats. Hittills har en nätverksträff hållits. 17 personal från olika vårdcentraler och Folktandvården deltog och Hélène Emilsson ser positivt mot framtiden. "Blir nog riktigt bra"
- De som arbetar med det här är ju redan frälsta på nåt vis och är jätteglada över att få ett nätverk så att man kan använda samma metoder, samma undervisningsmaterial och kan utvärdera tillsammans. Så ja, det här blir nog riktigt bra tror jag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om