Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hellre medicin än panikslagen hund

För Wilma är nyår en skräckhögtid med alla smällar och raketer. Hon flyr i panik och skakar i hela kroppen.
Norrköpings smådjursklinik är nedringt av ägare till skotträdda hundar som behöver lugnande medel till nyår.
- Vi har egentligen fullbokat men håller extraöppet en timme för att klara trycket, säger veterinären Andreas Koch-Emmery.

Veterinären Andreas Koch-Emmery gör en hälsoundersökning och lyssnar på hjärtat innan han skriver ut lugnande medel till jack russeltiken Wilma. Smällar och tjut från nyårsraketer är en skräck för henne, det kan matte Malin Enzell intyga. Foto: Niclas Sandberg

Veterinären Andreas Koch-Emmery gör en hälsoundersökning och lyssnar på hjärtat innan han skriver ut lugnande medel till jack russeltiken Wilma. Smällar och tjut från nyårsraketer är en skräck för henne, det kan matte Malin Enzell intyga. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

Norrköping2006-12-29 06:00
I går och i dag har Norrköpings Smådjursklinik extraöppet för att kunna ta emot skotträdda hundar. När nyårsfirandet brakar loss blir många hundar panikslagna.
- Det har ringt i ett. Många vill ha lugnande medel till sina skräckslagna hundar, säger Karin Stafström på Norrköpings Smådjursklinik.
Enligt svenska kennelklubben behöver 35000 svenska hundar lugnande medel för att klara människors sätt att fira nyår. En av dem är jack russeltiken Wilma.

Ligger och skakar
- Vi bor i Krokek, men det smälls där också. Hon har fått lugnande medel tidigare och ligger då mest på toaletten och skakar. Men får hon ingenting är hon döstressad och mår jättedåligt. Hon springer omkring och skakar i hela kroppen, berättar matte Malin Enzell.
Andreas Koch-Emmery lyssnar på Wilmas hjärta för att undersöka om hon har något hjärtfel. Men han konstaterar att det "låter jättefint".
Malin Enzell får också förklara att sådant som musik på hög volym inte bitit på Wilmas panikattacker.

Hälsoundersöks först
Efter hälsoundersökningen lämnar Malin och Wilma kliniken med sex tabletter som räcker för nyår, och kanske även för några av vårens smällhögtider. Det är dags för nästa hund att undersökas, blandrashunden Dogge från Ektorp.
Han får lugnande medel för första gången och matte och husse får rådet att prova medlet någon dag innan nyårsafton för att se vilken effekt det har på Dogge.
Men att droga hunden är ingen första åtgärd, betonar djursjukvårdaren Karin Stafström. Hon ger en rad andra goda tips.
- Man kan försöka att rasta hunden tidigt på dagen. När smällandet och tjutandet drar igång kan man dra ner persiennerna, skruva på radion och ha hunden i ett rum långt in i huset t ex badrum.
- Det optimala är förstås att åka iväg till ett lantställe där det är lugnt. Har man inte den möjligheten kanske man kan försöka bjuda bort sig till någon som bor på landet?
Men för Dogges del är inte det ett alternativ - han är nämligen åksjuk också.

Ömka inte
Karin Stafström poängterar också vikten av att inte ömka sin hund utan att själv vara lika trygg som vanligt och inte förstärka rädslan.
Dessutom råder hon hundägare att vara ute i god tid, inte bara för att kliniken nu är fullbokad, utan också för att det finns alternativa behandlingar med dofter som kan dämpa oron.
Bland annat finns en speciell dosa, kallad Dap, som sätts i väggurtag och utsöndrar hundens egna feromoner (dofter). Men dosan bör kopplas in redan till Lucia för att ha bra effekt.
De syntetiskt framställda feromonerna ska påverka hunden så den känner sig trygg och harmonisk och används även vid t ex anpassning till nya miljöer och åksjuka.
Råd till fyrverkerirädda hundar
* Lämna inte hunden ensam hemma.
* Rasta och aktivera hunden ordentligt före nyår och tidigt på nyårsafton.
* Dra för persienner och sätt på radio/TV på hög volym.
* Uppträd själv lugnt och tryggt för att inte spä på hundens rädsla.
* Har du ett mer ljudisolerat utrymme, som t ex en bastu eller liknande så är det bättre att vara där just under tolvslaget, men hunden får inte lämnas ensam där utan du måste hålla den sällskap.
* Hundar kan behöva lugnande medel under nyårshelgen. Ta kontakt med veterinär i god tid före nyår.
* Om det smäller mycket där du bor, försök att åka bort till en lugnare plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om