Parallellt med sjö- och flygräddningen har Sjöfartsverket assisterat de kommunala räddningstjänsterna med räddningshelikoptrar och sedan fakturerat kommunen. Nu tas kravet på ekonomisk ersättning bort.
– Från och med nu kommer vi att kunna stötta vid kommunala räddningsinsatser på ett annat sätt än tidigare och jag är glad över att vi på så sätt ökar samverkan med kommunerna i syfte att rädda liv, säger Noomi Eriksson, direktör för sjö- och flygräddningen vid Sjöfartsverket.
Den främsta styrkan med räddningshelikoptrarna är att de inte behöver landa. På så sätt kan människor bli evakuerade från svårtillgängliga platser, till exempel skogsbränder.
– Vi servar ungefär 370 000 000 medborgare i sju olika kommuner, det kan hända mycket. Då är det här en kraftfull resurs som vi nu har möjlighet att använda under vissa omständigheter, säger Ulf Waltersson, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.
För att räddningshelikoptrarna ska kunna användas i kommunala räddningsinsatser så måste vissa krav uppfyllas. Bland annat ska det finnas en omedelbar fara för liv och inget annat realistiskt transportsätt för den skadade eller räddningsstyrkan ska finnas.
– Det blir kostnadseffektivt när vi kan utnyttja varandras resurser. Den här typen av insats inträffar sällan men om vi hamnar i den situationen är det bra att vi får hjälp utan att det kostar för mycket, säger Waltersson.