Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Heliga Birgitta 700 år

Foto:

Norrköping2003-01-21 00:00
I år är det 700 år sedan heliga Birgitta föddes. Den 31 maj-1 juni firas hon med högtidligheter i Vadstena. Jubileet uppmärksammas båda nationellt och internationellt. Här i Sverige inleds en omfattande folkbildningsverksamhet, vetenskapliga symposier, nyskriven musik, opera, teater, radio- och tv-program och ett nytt klostermuseum i Vadstena. För Birgitta i tiden, öppnas en ny IT-portal www.sanctabirgitta.com.
Birgitta (1303-1373) föddes som dotter till en lagman i Uppland. 13-årig giftes hon bort med riksrådet Ulf Gudmarsson på Ulvåsa och blev mor till åtta barn. Hon umgicks i landets högsta kretsar och var en tid hovmästarinna hos kung Magnus Eriksson som var gift med Blanche (Blanka) av Namur.
Redan under sin livstid blev Birgitta känd som en viljestark kvinna som förenade andligt och världsligt. Med sin starka drivkraft nådde hon resultat i allt hon gjorde och skrev. Hon kritiserade kung Magnus och hans hov, försökte mäkla fred i kriget mellan England och Frankrike och ville att påven skulle återvända till Rom från Avingnon i Frankrike.
Efter makens död 1344 bröt hennes visionära begåvning fram med full kraft och hon upplevde kallelsen att vara Kristi brud och språkrör. Under detta skede av Birgittas utveckling övade hennes biktfar, kaniken i Linköping magister Mattias (död 1350) stort inflytande på henne.
Birgitta begav sig 1349 till Rom för att utverka påvens tillstånd att grunda en klosterstiftelse. Tillståndet gavs först 1370 av påven Urban V, som medgav att två konvent inrättades i Vadstena, det ena för män och det andra för kvinnor. Efter godkännandet började Vadstena kloster byggas 1370. Efter en vallfärd till det heliga landet avled Birgitta i Rom 1373 och hennes kvarlevor fördes till Vadstena av dottern Katarina Ulfsdotter. Birgitta kanoniserades 1391 och 1999 utsågs hon till ett av Europas sex skyddshelgon.
Hennes uppenbarelser (Revelationes) utgavs på latin 1492. En svensk översättning från 1300-talet utkom 1857-84 och en modern översättning 1957-59.
Birgittas uppenbarelser är med sin mäktiga poetiska inspiration ett av storverken i svensk litteratur. Birgittinorden omfattade under sin blomstringstid 79 kloster. Huvudklostret i Vadstena fanns 1384-1595. Klostren var ursprungligen dubbelkloster med gemensam kyrka men skilda bostadshus. Ännu existerande birgittinerkloster är enbart nunnekloster. Idag finns drygt ett 40-tal i Europa.
Birgittasystrarna är en modern gren grundad i Rom 1911 av Elisabet Hesselblad. Hon köpte huset vid Piazza Farnese där Birgitta bodde under sina år i Rom tillsammans med en liten svensk koloni.
Frimärket som finns på rulle är avsett för 20 grams inrikes brev kostar 5:50 kr
och gavs ut den 20 januari.
Fakta: Posten Frimärken Focus 98.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om