Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Helgjobb: förhöra misstänkta snattare

NORRKÖPING
Norrköpingspolisen tar nya grepp för att brottsutredningar inte ska bli liggande på hög. I helgen sattes studenter från Polishögskolan in för att sköta polisförhör med ett 80-tal misstänkta snattare.

Femtio studenter på Polishögskolan ville komma till polishuset i Norrköping och förhöra misstänkta snattare. Fyra fick chansen: Magnus Fransson, Norrköpingskillen Fredrik Olsson, Maria Bexander och Anette Svensson. – Det är en nyttig erfarenhet, säger Magnus.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Femtio studenter på Polishögskolan ville komma till polishuset i Norrköping och förhöra misstänkta snattare. Fyra fick chansen: Magnus Fransson, Norrköpingskillen Fredrik Olsson, Maria Bexander och Anette Svensson. – Det är en nyttig erfarenhet, säger Magnus. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-02-24 00:00
- Många som är misstänkta för de här brotten mår väldigt dåligt, de kan ånga sig djupt eller vara oskyldigt utpekade, och blir ärendena liggande förlängs deras lidande.
Det säger initiativtagaren Conny Dahl, chef för stöldroteln i Norrköping. Han är mycket nöjd med studenternas insats under helgen.
- Jag hoppas att fler polismyndigheter tar efter vårt exempel. Det talas mycket om att vi ska korta genomströmningstiderna och det här är ett sätt att göra det, säger han.

<b>Stort intresse</b>
Intresset bland studenterna på Polishögskolan i Stockholm var stort, hela 50 studenter sökte extrajobbet. Fyra antogs: Maria Bexander, Magnus Fransson, Fredrik Olsson och Anette Svensson som går fjärde terminen på utbildningen.
- Jag tog den här chansen för att få mer erfarenhet av förhörssituationen. Det känns en enormt viktigt, säger Magnus Fransson.
Conny Dahl har själv undervisat på Polishögskolan. Han har varit ansvarig för kurstermin tre, då studenterna lär sig utredningsarbete. Han har stark tilltro till att studenternas förmåga att hålla förhör. Han understryker att arbetet inte inneburit att göra någon bedömning av ärendena, utan enbart att lyssna på den misstänktes berättelse och ställa vissa kontrollfrågor. Studenterna har också fått mer tid på sig att hålla förhören än polisen vanligtvis har.

<b>Hantera människor</b>
- För många av de som kommer hit på förhör är hela situationen ganska traumatisk. Det är viktigt att de möter någon som tar sig tid att lyssna på deras berättelse, säger Conny Dahl.
- Studenterna har fått möta invandrare, svenskar, gamla och unga. Det har skriits och gråtits i förhörsrummet. Det jag ser som värdefullt är att de lär sig hantera människor. Då måste ärendena vara lätta. Den här möjligheten borde egentligen alla studenter på polishögskolan få.
Maria Bexander har inte mött några negativa reaktioner på att hon inte är färdigutbildad polis.
- Nej, jag tror inte att det spelar dem någon roll. Många har fått vänta länge och är så inne i sina egna problem för att tänka på att vi inte har samma rutin.
- Tvärtom kan det nog vara bättre för dem som möter oss eftersom vi har mer tid på oss. Jag tycker det har gått bra. Conny har hela tiden funnits till hands om vi varit osäkra på något, säger hon.
Studenterna har varit inkvarterade på hotell i Norrköping och har fått en timlön på 170 kronor, en lön de är nöjda med.
- Poliser på övertid kostar dubbelt så mycket som studenterna. Dessutom sliter det ut personalen att arbeta alltför mycket övertid. Jag vill ha en pigga arbetskamrater och vill att de ska arbeta så lite övertid som möjligt, säger Conny Dahl.

<b>Enkla ärenden</b>
- De här enkla ärendena är heller inte de mest attraktiva bland poliserna. Men för studenterna passar de här basala och okomplicerade ärendena.
Reaktionerna på Conny Dahls initiativ har enbart varit positiva. Han är glad över vilken genomslagskraft i media den nya taktiken haft.
- Det är väldigt roligt att det här uppmärksammas. Att det här blev av ska vår polismyndighet ha eloge för. Det visar att vi har en ny ledning som välkomnar att personalen kommer med egna initiativ, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om