Ett av inslagen på mässan var en paneldiskussion om hedersrelaterat våld och förtryck, där representanter från länsstyrelsen, kommunen och tjejjouren diskuterade ämnet. Bland annat handlade det om vilka insatser som de olika representanterna anser behöver prioriteras.
– Alla som kan tänkas komma i kontakt med hedersrelaterat våld bör få en ordentlig utbildning om det, det gäller socialsekreterare, skolpersonal och liknande. Vi behöver öka mängden människor som har kunskap om detta för att kunna arbeta med det förebyggande, sa socialnämndens ordförande Roger Källs (S).
– Det är också viktigt att våga fråga om utsatthet för att kunna ta till tidiga insatser. Det är viktigt att ha ett bra skyddssystem även på ett långsiktigt plan när man väl har identifierat det här och att man utgår från ett brottsofferperspektiv, sa Maha Eichoue, utvecklingsledare för våld i nära relationer på Länsstyrelsen i Östergötland.
Ett förebyggande arbete och långsiktiga insatser var något som även tjejjouren höll med om.
– Många tjejer som kommer till oss berättar att vuxna sällan förstår eller vågar ta tag i det när det handlar om hedersrelaterat våld och förtryck, sa Sara Mühling, som startade tjejjouren för tio år sedan.
2005 fick hon och ytterligare en tjej idén till att starta en jour för unga tjejer. De tyckte det saknades en mötesplats och en stödverksamhet riktad just till dem.
– Vi ville rikta oss just till yngre och jobba mer förebyggande. Men vi kunde inte driva en jour bara två stycken så vi bjöd in tjejer från campus och det kom ett tiotal. Vi drog igång en studiecirkel där vi lärde oss mer om våld i nära relationer, i samkönade relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, psykisk ohälsa och även samtalsmetodik. Sedan startade vi 1 mars 2006, säger Sara Mühling.
Tjejjouren firade sitt tioårsjubileum med lördagens mässa, där det fanns utställare från bland annat Norrköping för alla och RFSL, en popup-store med kläder och möjlighet att lära sig om självförsvar eller måla på en vägg.
– Vi tänkte länge om vi skulle ha kalas i vår lilla lokal, men vi kände att vi behövde nå ut till fler. Vi behöver fler jourare och vi har märkt att det inte är lika många som hör av sig till oss längre. Vi vet att unga mår dåligt och att de har mycket press, så behovet av en jour finns. När vi gjorde ett minitest och frågade unga tjejer och killar på stan var det flera som trodde att vi var en ungdomsmottagning. Så vi behöver verkligen nå ut mer, säger Evelina Mühling, verksamhetsutvecklare på tjejjouren.