Heder och kulturkrockar
Heder, kulturklockar och traditioner hopblandat med religion.Vi på Folke har bestämt oss för att förklara vad alla begrepp som vi ständigt får höra om i media och TV egentligen betyder.
Många som inte förstår undrar ofta varifrån familjeheder kommer och varför det är så väldigt viktigt för vissa traditioner och kulturer.
Här i Sverige ser vi vår familj utifrån oss själva och våra förutsättningar. Familjer i olika delar av världen gör dock tvärtom och ser sig själva genom resten av samhället och låter dem bestämma vad som är rätt och fel. Det här synsättet finns även i England där det är väldigt viktigt att barnen gör bra ifrån sig i skolan för det stärker familjens status i samhället.
Den viktigaste frågan jag ställde Dr Suruchi var:
Vad är skillnaden mellan kultur, tradition och religion?
Alla dessa tre begrepp är hoptrasslade i varandra och det är svårt att urskilja var det ena början och den andra slutar, förklarar hon.
Tradition är en del av kulturen som är en viktig del av religionen och alla tre bidrar till att ge ett folk en identitet i deras land. Rent förenklat betyder det att tradition är det som vi har gjort väldigt länge i vårt land, t.ex. att vi dansar små grodorna runt midsommarsången. Kultur är delvis den historia som präglar vårt land som det ser ut idag, delvis det som sker nu och kommer att påverka framtida generationer senare. Religion är hur vi väljer att utöva vår tro och hur vi dyrkar det vi tror på. Det låter kanske krångligt men här i Sverige kan vi se hur t.ex. tradition och religion går in i varandra utan att vi tänker på det. Ett väldigt bra exempel är julafton då vi öppnar paket och umgås med nära och kära, precis som vi gjort i flera hundra år. Det är dock väldigt sällsynt att man tänker på Jesus och hans födelse.
Om allt det här stämmer hur kommer det sig då att vi får en bild av Islam som en våldsam och förtryckt religion?
Dr Suruchi har ett utförligt svar på frågan och säger att det är media som riktar in sig på fel saker. Media är snabba med att framställa kulturer och samhällen som våldsamma och underliga. Att islam beskrivs som våldsam och utanför handlar om en rädsla för något man inte är införstådd i. Eftersom muslimer är en minoritet i västerländska samhällen målar man gärna upp en stereotyp bild av dem som utanför det vanliga samhället. Det behöver inte bara gälla religion utan även folkgrupper som hamnar utanför p.g.a. bristande kunskap om hur det egentligen ligger till.Fotnot: Avhandlingen som Dr Suruchi Thapar-Bjorkert skrivit heter (State policy, strategies and implementation in combating patriarchal violence, focusing on "honour related" violence, January 2007) och kommer inom kort kunna läsas på Integrationsverkets hemsida
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!