– Hade polisen haft kunskap om patriarkala strukturer och hederstänk hade det här troligen inte hänt.
Ninos Gawrieh är assyrier och kommer från samma kultur som de två familjerna som var inblandade i släktfejden som ledde till att två bröder dödades och sex andra skadades i Hageby förra måndagskvällen. Dessutom föreläser han om hedersrelaterad kultur.
Han vet att det är känsligt att ge sig in i den här debatten men väljer ändå att prata klarspråk, när Folkbladet frågar honom.
– Självklart är det hedersrelaterat.
Släktbråket började som bekant redan under söndagens påskgudstjänst i den syrisk-ortodoxa Sankta Mariakyrkan i Ektorp.
– Väldigt många människor var med i bråket som redan då urartade, säger Ninos Gawrieh som tycker att polisen borde ha gripit flera av dem för misshandel och olaga hot. Jag förstår att det inte är lätt för polisen att veta allt men vissa saker var rätt självklara och med kunskap hade de varit bättre förberedda.
Men polisen kunde väl inte förutse att bråket skulle eskalera och leda till mord?
– Den som har kunskap om hederskultur, förstår att ett släktbråk, med hundratals inblandade i kyrkan på påskdagen – bland den heligaste dagen för folkgruppen - är mycket allvarligt och att det fanns stor risk för en fortsättning. Även om man inte vet att det ska leda till mord så ser man mönster som avviker och ett sådant bråk kan inte klassas som normalt.
Han drar paralleller med ett huliganbråk på en fotbollsmatch.
– Självklart grips några för att lugna ner situationen. Det är precis så som polisen borde ha gjort vid detta tillfälle.
Genom att gripa ledarna för de olika släkterna tror Ninos Gawrieh att situationen hade lugnat ner sig, ledarna för de olika familjerna hade fått sig en tankeställare och morden hade kunnat undvikas. Nu eskalerade bråket som vi vet.
– Det som hänt är fruktansvärt tragiskt för familjen och de berörda. Majoriteten, 99,9 procent av vårt folk är högutbildade, egna företagare, och skötsamma individer. Självklart fördömer vi ett sådant handlande och släktfejder är inte vanligt, inte till denna grad.
Ninos Gawrieh jobbar med integrationsfrågor och brukar föreläsa om skam och skuldpräglad kultur. Han jobbar hårt för att människor från andra länder ska integreras i det svenska samhället.
- Men det här med hederskultur är djupt rotat och finns tyvärr i en stor del av folk från mellanöstern men även andra delar av världen. Det skulle underlätta om polis och andra myndigheter hade större kunskap om det.
– Polisens agerande vid söndagens gudstjänst visar att det saknas kulturell kompetens när det kommer till familjer med patriarkala strukturer och hederstänk, menar Ninos Gawrieh.