Ett och ett halvt år efter att två bröder dödades under tumultartade former på Muraregatan står det klart att ingen kommer att dömas för deras död. Den nu 37-årige mannen som av tingsrätten dömdes till fängelse i tolv år för dråp och som den 2 januari i år försattes på fri fot av Hovrätten, förblir fri. När Hovrätten kom med sitt besked var det många som blev förvånade. För trots att 37-åringens advokat, Thomas Bodström hela tiden hävdat att hans klient handlat i nödvärn, kom Hovrätten fram till att det kanske inte ens var han som sköt de dödande skotten. Någon alternativ gärningsman hade man inte funnit. Bara att en skytt X inte kunde uteslutas.
Därmed prövades inte frågan om nödvärn över huvud taget.
– Min klient är lättad och tycker att det är skönt att det blev på det här viset så att han slipper att gå igenom allt igen och istället kan lägga det bakom sig, säger advokat Thomas Bodström.
Bodström menar även att inget hade blivit bättre av att man dömt någon i det här fallet.
– Jag förstår att åklagarna kände sig pressade, men det är uppenbart att de valde den ena sidan och jag tror att det var ett misstag som Hovrätten lade stor vikt vid, säger Thomas Bodström.
Han tror även att det skulle ha blivit ett frikännande om målet togs upp i Högsta domstolen.
Det var under påskhelgen 2014 som ett bråk startade i samband med en gudstjänst vid syrisk-ortodoxa kyrkan i Ektorp efter att två familjer sedan en tid tillbaka varit i konflikt med varandra, många människor var inblandade och polisen kallades dit. Efter att ha lugnat ner stämningen ansåg polisen inte att det fanns mer de kunde göra. Men kvällen därpå, efter att kyrkan inte lyckats medla kom flera personer från de dödades familjer till Muraregatan, där möttes de av den andra familjen utanför deras föräldrahem. Trots hundratals förhör har ingen velat eller kunnat berätta vad som egentligen hände sedan.
Flera av målsägarna valde att överklaga domen till Högsta domstolen i hopp om att de skulle ta upp fallet till prövning, men Högsta domstolen fann inte att det fanns synnerliga skäl eller att det vara av vikt för rättstillämpningen, som i det här fallet skulle ha kunnat vara hur EMR, en modern rättegång, ska genomföras.
Folkbladet har, utan framgång, sökt advokaterna Elisabeth Massi Fritz och Björn Hurtig för en kommentar om hur målsägarna ställer sig till Högsta domstolens beslut.