Hästgymnasiet till- bakavisar branschkritik
NORRKÖPING: Hästnäringens branschorgan går till hårt angrepp mot friskolor med utbildningar i hästhållning. Det finns inte jobb till alla, hävdar Rolf Wengelin på hästnäringens yrkesnämnd, HYN. - Ett bedrövligt revirpinkande, tycker Jan Vikström, utvecklingschef för det nya hästgymnasiet i Norrköping.
Jan Wikström, utvecklingschef på hästgymnasiet i Norrköping, är upprörd över den hårda kritiken. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Vi är oerhört oroade, säger han. Man startar utbildningar utan något som helst sikte mot elevernas framtid. Branschen kommer aldrig klara att svälja alla.
Också kvaliteten på friskolornas utbildningar oroar honom, i synnerhet som HYN inte har insyn i dem på det sätt som man har i naturbruksgymnasierna.
- Det handlar om ett yrke där man ska jobba med barn och djur och där det krävs ett högt säkerhetstänkande, påpekar han.
Hans råd till oroliga föräldrar som ofta kontaktar honom är att noga ta reda på vilka kurser skolan erbjuder och vilken behörighet de ger att söka vidare till högre utbildningar. Dessutom att det finns behöriga lärare.
- Det är väldigt, väldigt lätt att locka elever genom att säga; kom och rid hos oss, men alla kommer inte att jobba inom hästnäringen och då är det viktigt att ha en bra grundutbildning för att kunna söka sig vidare.
Många turer
Efter en het debatt i våras och därtill turer på Skolverket och hos länsrätten, fick friskolan Lärande i Östergötland AB tillåtelse att starta hästgymnasium i Norrköping. Skolans utvecklingschef Jan Vikström blir upprörd över Rolf Wengelins angrepp.
- Vilken fantastisk förmyndarinställning. Det måste ha att göra med att vi hotar ett etablissemang, säger han och menar att HYN talar i egen sak eftersom både naturbruksgymnasierna och flera andra etablerade hästutbildningar är medlemmar i HYN.
- Det är bedrövligt, detta revirpinkande.
Hans uppfattning är att det finns ett behov på arbetsmarknaden, bland annat av hippologer, men samtidigt tycker han inte att det är skolans sak att undersöka arbetsmarknaden. Men han anser att skolan måste informera eleverna om arbetsmarknaden.
Lärande i Östergötland AB är ett exempel på den boom inom hästgymnasier som Rolf Wengelin beskriver. Företaget har sitt säte i Norrköping. Tidigare har man bara drivit IT-gymnasier, men nu satsar man stort på hästgymnasier.
I år startar man, förutom i Norrköping, också hästgymnasier i Uppsala och Nyköping. I Linköping väntar man till nästa år eftersom man inte fick tillräckligt med sökande i år. Därtill har man ansökningar liggande hos Skolverket om att starta hästgymnasier i Solna, Nacka, Eskilstuna, Göteborg, Borås, Gävle och Malmö nästa år.
- Det finns en stor efterfrågan från elever att gå en sådan här utbildning, förklarar Jan Vikström.
Företaget startade 1999 och hade då en omsättning på 300 000. I år beräknas den bli 56 miljoner.
1999 gick man med förlust, men redovisningsåret 2005/2006 var vinsten 1,4 miljoner och Jan Vikström kunde ta ut en årslön på 824 000 kronor samt 300 000 kronor i aktieutdelning, som ensam ägare av företaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!