Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hårt tryck på rörmokare - ingen hjälp i sikte

NORRKÖPING: Rörmokare är ett av de yrken som är svårast att få tag på utbildad personal till idag. Enligt arbetsförmedlingen beror det på att det knappt finns några eftergymnasiala utbildningar för att bli VVS-montör.

En VVS-tekniker, rörmokare, är ett av de yrken där det råder störst brist på utbildad personal. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

En VVS-tekniker, rörmokare, är ett av de yrken där det råder störst brist på utbildad personal. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-07-14 06:00
Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping, slår fast vad Ams så kallade bristindex för maj 2007 visar.
- Det råder brist på utbildade rörmokare och det har det gjort sedan länge, säger hon, det är brist på personal hos många yrken inom byggnadsbranschen. Även plåtslagare är det ont om.
De tio jobben i topp på listan som Ams redovisar består till största delen av yrken inom byggindustrin, men där finns även läkare och förskolelärare med.

Mycket att göra
Bristen av utbildade rörmokare betyder mycket jobb för de som finns.
Efter att ha ringt runt till ett tiotal rörmokare i Norrköpings kommun får Folkbladet den höga arbetsbelastningen bekräftad.
Samtliga av rörmokarna säger att de har väldigt mycket att göra och en av dem påpekar att de måste jobba över för att få semester.

Få utbildningar
För att bli rörmokare är den enklaste vägen att välja energilinjen på gymnasiet och sedan arbeta två år som lärling. Väntar man till efter gymnasiet är det svårt att få en ordentlig utbildning.
- Det finns knappt några utbildningar för vuxna som vill bli rörmokare, ingen här i Östergötland, säger Inger Schroeder som ser ett samband mellan bristen på personal och bristen av eftergymnasiala utbildningar.
I Gävle, Karlstad och Kalix finns arbetsmarknadsutbildningar för den som är sugen att efter gymnasiet utbilda sig till rörmokare, men det finns bara ett fåtal platser. Arbetsgivarna är i störst behov av personal med spetskompetens och då krävs en ordentlig utbildning och dessutom en specialisering inom ett visst område.
Utan den gymnasiala utbildningen är det en lång väg att gå.

Välbetalt
Bristen på rörmokare beror till stor del på svårigheten att utbilda sig, men kan också bero på en gammal föreställning om att rörmokare är ett äckligt och skitigt jobb.
Ingångslönen som färdigutbildad rörmokare ligger på mellan 20 000 och 30 000 kronor, även under lärlingsutbildningen betalas lön ut men den är betydligt lägre.
Tio yrken med brist på utbildad personal:
VVS-montörer (rörmokare)
Verktygsmaskinoperatörer
Läkare
Installationselektriker
Svetsare och gasskärare
Förskolelärare och fritidspedagog
Byggnadsträarbetare
Byggnadsplåtslagare
Lastbilsmekaniker
Betongarbetare och armerare
Källa: Ams
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om