Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Harpesten har fått fäste i Östergötland

NORRKÖPING
Under sommaren och hösten i fjol anmäldes 418 fall av harpest i landet. Så många fall har inte rapporterats sedan 1970 då 450 fall anmäldes. Vanligen inträffar under 100 fall per år.
Ett fåtal fall inträffade i Östergötland men så vitt man vet var det första gången personer smittades inom länet.

Norrköping2001-06-08 00:00
Harpest har framför allt ansetts som en myggburen sjukdom. Den våta sommaren i fjol och alla mygg kan vara en orsak till fjolårets epidemi.
För att få fram uppgifter om harpestens spridning har Smittskyddsinstitutet i samarbete med infektionsläkaren Henrik Eliasson i Örebro och smittskyddsläkarna i länen inlett en fallkontrollstudie av fjolårets fall.

<b>Från gnagare</b>
Harpest orsakas av en bakterie Franciella tularensis. Sjukdomen sprids från smågnagare och hare till människa via direktkontakt, insektsbett eller inandning av damm, förorenat av sjuka djurs avföring och urin. Smitta från människa till människa sker inte.
I Sverige har tidigare Norrlandslänen haft de flesta fallen. I fjol spred sig harpesten söder om Dalälven. Under lämmelår brukar fallen av harpest öka.

<b>Östgötska fall</b>
Karin Cederqvist som tidigare varit läkare på lungkliniken vid Universitetssjukhuset har gjort en fallbeskrivning av de fem östgötska fall som inträffade i höstas.
Första fallet är en 51-årig kvinna i Åby. Hon remitterades till Infektionskliniken på Vrinnevi 3 oktober. Hon har inte varit utanför länet sedan juli.
Fall två är också en kvinna i Åby. Hon insjuknade i september och lades in på Vrinnevi i slutet av oktober. Hon har inte varit utanför Åby eller Norrköping sedan i juni.
En 48-årig man i Norrköping insjuknade i september. Vid tiden för insjuknandet har han endast vistats i Norrköping.
En 34-årig kvinna insjuknar i slutet av augusti. Hon har vistats i Dalarna då hon insjuknade.
Det sista östgötafallet är en 62-årig kvinna i Finspång. Hon remitterades till Vrinnevi i mitten av oktober. Det är oklart om kvinnan varit utanför länet vid insjuknandet.
Av de fall som anmäldes till Smittskyddsinstitutet i fjol inträffade de flesta i Gävleborgs län med 163 fall. I vår närhet hade Sörmland 42 fall.
Även från Finland rapporteras fler fall än vanligt av harpest undr fjolåret.
Av de svenska fallen var 56 procent män. Medelåldern på de drabbade var 44 år.

<b>Liten risk</b>
Inkubationstiden för harpest är kort, tre-sju dagar. Den drabbade insjuknar oftast med feber och förstorade lymfkörtlar och ibland också med typiska sår. I en del fall blir det en mer allvarlig sjukdom med lunginflammation.
Vaccin finns tillgängligt. Det används främst till laboratoriepersonal som är utsatta för extra smittrisk.
Om man tittar på antalet anmälda fall de senaste tio åren har det sedan 1990 sett ut så här i Sverige: 24, 0, 2, 2, 7, 7, 133, 48, 10, 105, 83 och 418.
Att Sverige och Finland hade en harpestepidemi förra sommaren behöver inte innebära en ökning av fallen i år. Smittskyddsinstitutets statistik talar tvärt om för att läget åter stabiliseras på en nivå under 100 fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om