Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Härifrån styrs polisarbetet

LINKÖPING
Från den 25 mars har Östergötland ett vakthavande polisbefäl för hela länet och en gemensam länskommunikationscentral, på Garnisonsområdet i Linköping.
Rationaliseringen har möjliggjorts genom att polisen sedan någon vecka tillbaka har IT-stöd, med digitala kartor och möjlighet att snabbt få information om vad som hänt tidigare på den adress patrullen kallas till, t ex kvinnomisshandel.

Susanne Axelsson och hennes kollegor arbetar numera på Garnisonsområdet i Linköping i den nya gemensamma länskommunikationscentralen. FOTO: ANITA KJELLBERG

Susanne Axelsson och hennes kollegor arbetar numera på Garnisonsområdet i Linköping i den nya gemensamma länskommunikationscentralen. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-04-11 00:00
Centraliseringen av den operativa ledningen har kunnat genomföras tack vare ett datorbaserat ledningssystem vid namn Storm, utvecklat i England och Kanada.
Operatörerna på den nya länskommunikationscentralen på Garnisonsområdet, gamla A 1 i Linköping, sitter med tre dataskärmar framför sig. En med en digital karta, en med uppgifter om var varje polispatrull befinner sig i länet och en med rapporterade händelser.

<b>Lätt att omdispotera</b>
- Det är lätt att omdisponera resurser, det är en av de största fördelarna, säger Ingvar Lilja, projektledare och biträdande chef för ordningspolisen i länet.
150 000 adresser i länet, 102 000 gatuadresser, 33 000 ortsnamn, vattendrag, sjöar och kyrkor och 7 000 gatukorsningar har laddats in i systemet, uppgifter som köpts från lantmäteriet. Patrullerna som kallas ut på landsbygden kan nu få bättre ledningsstöd från kommunikationscentralen när det gäller vilken väg de ska åka.
Någon automatisk positionsbestämning på bilarna finns ännu inte, det är en dyr teknik, och all kommunikation med bilarna sker fortfarande via radion.

<b>Snabb information</b>
Ledningssystemet ska också byggas ihop med telefoni. Ringer någon som lever under hot från t ex mc-gäng kan operatören se från vilket telefonnummer samtalet kommer och därmed vilken hotbild som finns.
Det finns också en historik i systemet så att man när en patrull skickas till en adress får upp vad som tidigare hänt på den adressen, t ex kvinnomisshandel. En s k relationskod knappas in vid olika händelser, så man får statistik på om det är kopplat till främlingsfientlighet, rasism eller autonoma grupper.

<b>Process i hela landet</b>
Ledningssystemet har kostat ca två miljoner kr. Östergötland är den 17:e myndigheten som fått det här systemet. Över hela landet pågår rationaliseringar av polismyndigheterna.
- Det började för fyra år sedan när statsmakterna bestämde att 118 myndigheter skulle bli 21. Det är en tung process i hela landet, säger Mats Dahl, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.
Tidigare har det funnits vakthavande befäl hos polisen i Norrköping, Linköping och Motala.
Nu återstår stationsbefäl där och det sitter ett vakthavande befäl för hela Östergötland i Linköping, som spindeln i nätet.
- Det är alltid en inkörningsperiod, men det har gått väldigt bra hittills, säger vakthavande befäl Göran Krook, med ansvar för hela länet under sitt arbetspass. Snabbhet i besluten och ett effektivt användande av resurserna är en fördel han ser.
- Ser jag att det är mycket i Norrköping en fredagkväll kan jag ta bilar från Linköping.

<b>"Ett helt nytt system"</b>
Än återstår en hel del utbildningsinsatser i länet. Jan Abrahamsson är en av operatörerna som tidigare tjänstgjort vid KC i Norrköping. Nu sitter han med fyra kollegor på länskommunikationscentralen i Linköping.
- Det känns bra. Det är lite mycket i början, med ett helt nytt system, säger han och tittar på sina tre dataskärmar.
- Systemet är väldigt säkert, försäkrar Mats Dahl från Rikspolisstyrelsen. En backup-server finns i Stockholm.
Till Garnisonsområdet koncentreras nu en rad rättsinstanser: polisledningen i länet, Statens kriminaltekniska laboratorium, åklagarmyndigheten, och på sikt länsrätten och Linköpings tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om