Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hårdare regler för bärgare

Nu ställs högre krav på företag som utför servicearbeten på våra skyddsklassade vägar. Följs de inte, väntar vite.

Hårdare regler. Det ställer Arbetsmiljöverket på till exempel bärgare.

Hårdare regler. Det ställer Arbetsmiljöverket på till exempel bärgare.

Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

NORRKÖPING2016-01-25 12:21

Det är Arbetsmiljöverket som vill komma till rätta med problem som de ser på våra vägar. Det handlar om slarv från bilbärgare, företag som utför däckbyten och så vidare. Projektet gäller tills vidare i hela landet, men startade i Stockholm för ett par år sedan och har gett resultat.

– Förra året blev 20 TMA påkörda bara i Stockholm. Så de gör nytta, säger Mikael Roos på Arbetsmiljöverket, som har hand om projektet i region Öst dit Stockholm, Södermanland och Östergötland hör.

Kraven handlar bland annat om att använda varselkläder och att de verkligen syns, samt användandet av så kallade TMA-bilar, ett slags skyddsbilar där, oftast, en lastbil får en slags kudde monterad baktill, så att såväl en potentiell inkörande bil får en mjukare krock, samtidigt som själva lastbilen skyddar arbetarna på vägen. TMA-bilar används vid såväl vägarbeten som trafikolyckor.

– De här används ibland, men inte i den omfattning vi vill. Det är många händelser och många påkörningar, säger Mikael Roos.

För företag som jobbar med anläggningsarbete på vägarna finns tydliga krav och regler från bland annat Trafikverket för användning av bilar som dessa. Men för de som utför servicearbeten finns inte lika tydliga regler. Här slarvas desto mer och det är därför som Arbetsmiljöverket kliver in.

– Nu tuffar vi till oss. För vi ser att det här räddar liv, säger Mikael Roos.

Projektet i Stockholm har fallit väl ut. De flesta som får de här kravbreven är positiva, menar Mikael Roos.

- Vi ser skillnad. De flesta r ganska positiva eftersom vi rå åpså mångabolag som mljkigt.

- Inte alla vägar i länet. Vi har valt ut de värsta. Som i sthlm vi tog de värsta först. Evigrättskraft – de gälelr tilsl vi upphäver.

- Si thm många fler vägar.

Anläggninsgarbete på vägen finns många relger hos trafikverket, men det vi säger ”serocearbete på bäg” inte lika många regler och krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om