Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hård östgötakritik mot kriminalvården

Företrädare för Polisförbundet i Östergötland riktar nu skarp kritik mot kriminalvårdspolitiken. Krånglig byråkrati och fängelsernas dåliga resurser har lett till rymningen.

NORRKÖPING2004-07-31 06:00
Igår greps den dömde polismördaren Tony Olsson efter tre dygn på rymmen från Hallfängelset utanför Södertälje. Dessförinnan hade polisen gripit hans tre medrymmare.
Nu kan polisen andas ut. Men samtidigt höjs kritiska röster mot hur fyra grova brottslingar kunde ta sig ut från ett fängelse som ska vara ett av Sveriges säkraste. En av dem är Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland.
- Vi måste utreda det här otroligt noga vad som hände, säger han. Det här får absolut inte hända igen. Det är klart att någonting har varit fel i systemet när något sånt här kan hända.

Säkerheten brast
Av någon anledning brast säkerheten kapitalt på Hall. Vid rymningen användes både mobiltelefon och skjutvapen som smugglats in på fängelset.
Lagändringar gör det möjligt att låta fängelsepersonal gå genom metalldetektorer innan de börjar sitt arbete, dessutom får fängelser installera störningssändare som slår ut mobiltelefontrafik. De möjligheterna har inte utnyttjats på Hall.
Enligt Thomas Agnevik har fängelsets dåliga ekonomi förhindrat inköp av metalldetektor för kontroll av personalen. Kriminalvårdsstyrelsens tungrodda byråkrati har gjort att det fortfarande saknas störningssändare för mobiltelefoner. Upphandlingen av utrustningen var inte förberedd när lagen trädde i kraft förra året och ett år senare finns fortfarande ingen störningssändare på plats.
- Kanske hade det kunnat vara så att man kunnat förbereda det här innan, så att man kunnat införa det här när lagen trätt i kraft, säger Thomas Agnevik. Då kanske inte det här behövt inträffat.

Ge fängelserna resurser
Lagstiftningen ger fängelserna möjligheten att förbättra säkerheten. Men vad är det för mening att göra lagändringar om fängelserna inte får tillräckligt med pengar för att genomföra det som lagändringarna ger möjlighet till, undrar Thomas Agnevik.
- Det kanske inte är så bra som justitieministern påskiner och som lagen egentligen menar, säger han.
Fängelserna måste få de resurser som krävs för att kunna förbättra säkerheten och hindra rymningar. Det är oacceptabelt att polisens knappa resurser måste sättas in, och enskilda polisers liv sätts på spel, för att jaga grova brottslingar som rymt från fängelser.
- Rättssamhället har inte råd att hålla på med det här, säger han. Om man ser på längre sikt så sjunker förtroendet för rättssamhället och det är det allra allvarligaste.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om