Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hård facklig kritik mot Hyresbostäders politiska ledning

NORRKÖPING
Den 19 september skulle representanter för Målareförbundet och Byggnads träffa ordförande och vice ordförande i Hyresbostäder för att diskutera arbetsmiljön i Navestad.
Ordföranden Lars Wallin (s) och vice ordföranden Kerstin Widén (s) kom inte.
- Detta visar hur lågt arbetsmiljöfrågor prioriteras av företrädarna för ett parti som åtminstone på papperet värnar om miljön och arbetsmiljön i synnerhet, säger ombudsman Anders Liljeberg i Målareförbundets avdelning 8.

Niklas Engman tapetserar en av lägenheterna i Ringdansen i Navestad. Han tycker inget händer när det gäller arbetsmiljön. Det är lika besvärligt nu som i somras.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Niklas Engman tapetserar en av lägenheterna i Ringdansen i Navestad. Han tycker inget händer när det gäller arbetsmiljön. Det är lika besvärligt nu som i somras. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-10-23 00:00
Byggnads och Målarna kräver av beställaren Hyresbostäder att tidsplanerna förlängs, att arbetsmiljön förbättras och att upphandlingen av tjänster förändras.
När inte facken kom till tals med Hyresbostäders politiska ledning gick de till arbetsmiljöinspektionen. Ett första besök på arbetsplatsen skedde den 11 oktober.

<b>Arbetsmiljöplaner</b>
- Vi tittade på den formella sidan och om arbetsmiljöplan fanns, säger ombudsman Lennart Nilsson i Byggnads. Huvudentreprenören hade arbetsmiljöplan. Däremot saknades arbetsmiljöplaner för många av underentreprenörerna. Arbetsmiljöinspektör Kjell Paulsson skriver till huvudentreprenören Skanska om att detta problem måste åtgärdas.
- Vi kommer sedan att tillsammans med arbetsmiljöinspektionen åter gå ut på arbetsplatsen. Då ska vi bland annat titta på hur samordningsansvaret skötts. Uppenbarligen finns där stora brister då hantverkarna mer eller mindre går på varandra. Fackens krav är att byggtiden måste förlängas för att skapa en acceptabel arbetsmiljö.

<b>Besvikna</b>
Om vi återgår till den 11 september kom Lennart Nilsson och Anders Liljeberg i god tid till mötet i Hyresbostäders platskontor i Navestad. Då fick de veta att mötet var inställt.
- Vi blev oerhört besvikna, säger Lennart Nilsson. Den politiska ledningen i Hyresbostäder tar inte sitt ansvar. När inte politikerna kom talade vi med tjänstemännen som också kände sig besvikna. De vill gärna ha en bra arbetsmiljö.
- De fackliga organisationerna känner sig kränkta över den visade nonchalansen från det politiska etablissemanget, förklarar Anders Liljeberg. Tydligen glider politikerna allt längre bort från den verklighet som våra medlemmar arbetar och lever i.

<b>Allt går bra</b>
- Jag hade tidigare meddelat att jag inte kunde komma till mötet, säger Lars Wallin. Arbetsmiljön prioriteras och leningen har vidtagit de åtgärder som påpekats.
Lars Wallin vill inte offentligt kommentera varför han inte ställde upp på mötet.
Enligt Målareförbundet kom inte politikerna därför att de ansåg att Målareförbundet och Byggnads skadat Hyresbostäder efter en tidigare träff. Representanter för Målarna hade talat med tidningarna som i somras skrev om arbetsmiljön på bygget i Navestad.
- Vi smiter inte från vårt ansvar, säger Wallin. Men det är entreprenörens uppgift att svara för att svensk lag följs och därmed att en bra arbetsmiljö råder på byggnadsplatsen. Vi har haft problem i Navestad. I dag är problemen lösta och det flyter bra.

<b>Katastrof</b>
Målarna och byggnadsjobbarna delar inte Wallins uppfattning. Målareförbundet tycker att arbetsplatser som Navestad är en katastrof för branschen.
- Genom stressen blir det bristfällig kvalitet på jobbet, säger Liljeberg. Branschen får dåligt rykte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om