Hård debatt om maxtaxans följder
NORRKÖPINGAtt det finns olika verklighetsbilder av maxtaxans följder stod klart under gårdagens kommunfullmäktigesammanträde.Moderaten Chris Hagfeldt som interpellerat om maxtaxans följder läste högt ur både Folkbladet och NT om hur barnen vistas allt längre tid på förskolan, hur det blir mer kvantitet än kvalitet och hur verkligheten på förskolorna är en annan än statistiken visar.
- Resurser är tillförda och mer resurser ska tillföras, sa ansvarige kommunalrådet Christer Nilsson (s).
- Maxtaxereformen följs upp kontinuerligt, sa Christer Nilsson som gav bilden av att några kommundelsnämnder aviserat att det blir svårt att klara barnomsorgsgarantin under våren eftersom de har problem med lokaler och personal. Samtidigt menade han att ökningen av antalet platser och närvarotid inte skett i den omfattning man räknat med.
- Vi sa ja till maxtaxan under förutsättning att kvaliteten skulle bibehållas. Det är viktigt för oss att följa upp, inskärpte Lotta Andersson (v).
Fullmäktige klubbade igår att det ska bli en Norrköpingsutställning 2006, något socialdemokrater och moderater kunnat enas om efter försäkran att det inte ska bli en renodlad bomässa och att det handlar om begränsade kommunala insatser och kostnader. Externa intressenter ska bjudas in.
- Syftet är att marknadsföra Norrköping som stad och kommun, att synas i bruset i landet, att visa att Norrköping är en bra plats att leva och bo på, sa kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s).
Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.
- Vi är inte en tillräckligt stor stad för att locka till en allmän mässa, menade Rodi Ailert (v) som ansåg att kommunen inte har råd med utställningen och att man borde marknadsföra regionen Östergötland i stället.
<b>Debatt om miljöprogram</b>
Efter en lång debatt antog fullmäktige också miljöprogrammet "Leva i Norrköping". Alla var överens om att det var ett gediget och bra program, men moderaten Jörgen Rundgren med partikamrater reserverade sig dock mot några textavsnitt som de menade "andades kritik" mot världshandeln och en internationalisering av ekonomin. Rundgren ansåg att tankegångarna låg alltför nära Attac-rörelsen.
Miljöpartisten Bengt Cete däremot var lyrisk:
- Det är ett mycket bra miljöprogram. Underbar läsning, en nära-livet-upplevelse.
<b> Begär snabbrevision</b>
Bengt Olof Dike (m) har i en interpellation ställt frågan om en revisionsgranskning ska göras av de förtroendevaldas ersättningar. Svaret han fick var att det kan bara kommunens revisorer själva ta ställning till. Det kan dock finnas anledning att på nytt pröva frågan om förlorad arbetsförtjänst på något sätt ska styrkas, menade kommunalrådet Rita Eklund (s).
En av de ledamöter som det rests frågetecken kring är Pehr Löfgreen (m). Han har i ett brev, daterat den 25 mars, till fullmäktiges ordförande anhållit om att kommunen ska genomföra en snabbrevision av hans arvoden och reseersättningar. Brevet lämnades i går vidare till kommunrevisionen för handläggning.
<b>Unga invandrarkvinnor</b>
Karin Jonsson (c) undrade i en interpellation hur unga invandrarkvinnors situation ser ut i Norrköping, mot bakgrund av mordet på Fadime. Kommunalrådet Rita Eklund (s) svarade att Norrköpings kommun inte är skonad från den här typen av problem, och att mörkertalet sannolikt är mycket högt. Enligt henne har ett arbete med att skapa ett nätverk mellan myndigheter, frivilligorganisationer, föreningsliv och kyrkan påbörjats. Arbete pågår också med att se över behovet av skyddsbostäder för flickor under 18 år.
Kristin Lundberg (fp) ställde en spontan fråga om droganvändningen bland Norrköpings ungdomar.
- Det är ingen rolig bild vi får, sa kommunalrådet Rita Eklund och talade om ökningen av rökheroin och nu också av partydroger. Den yngsta missbrukaren i Norrköping är 13 år.
Fullmäktige i Norrköping beslutade också i går att sända ett kondoleansbrev till de förtroendevalda i Parisförorten Nanterre där åtta kommunpolitiker miste livet när en man öppnade eld under ett fullmäktigemöte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!