Det var en helt vanlig föreläsning i tisdags, men ändå inte, för det hade börjat spekuleras bland studenterna som pluggar tredje året på teknisk fysik på Lunds Tekniska Högskola. De visste att årets nobelpristagare i fysik skulle presenteras klockan 11.45, och precis en timma innan började mobilen vibrera för svensk-franska Anne L’Huillier. Hon fortsatte dock att föreläsa och ignorerade flera samtal. Inte förrän det blev paus, och hon hade svarat på studenternas frågor i ämnet, gick hon ut en stund och ringde upp. Det var då hon fick veta att hon snart skulle presenteras som av en av vinnarna av årets Nobelpris i fysik. Förutom äran får hon dela på elva miljoner kronor med de andra två vinnarna, Pierre Agostini och Ferenc Krausz.
Efter det omvälvande beskedet gick hon tillbaka och fortsatte föreläsa i sitt ämne atomfysik.
– Hon såg väldigt exalterad ut, men hon berättade ingenting för oss då, säger Rebecka Eldh, studiekamrat med Harald.
– Men vi såg att det var något speciellt som hänt.
På onsdagen, när allt var officiellt, var det dags för en ny föreläsning med Anne L’Huillier. Den här gången berättade hon om det hon forskat fram och får Nobelpriset för, och studenterna fick ställa frågor.
– Det var intressant att lyssna på. Det var lite svårt att förstå allting. Men hon var duktig på att koppla det vi läser, atomfysik, till det hon får Nobelpriset för, säger Harald.
Hur är hon som lärare?
– Hon är otroligt omtänksam och bryr sig väldigt mycket. Man märker att hon verkligen att hon brinner för sitt ämne. En jättebra föreläsare verkligen, säger Harald.
Hur känns det att ha en föreläsare som är nobelpristagare?
– Det ger ju inspiration och motivation. Det är en otroligt häftig upplevelse och man kommer att lyssna extra noga nu på föreläsningarna. Det är intressant att det vi lär oss om nu, om man fortsätter utveckla och forska om det, kan leda något som ett Nobelpris och få stor påverkan på forskningen i världen.
Anne L’Huillier vinner Nobelpriset i fysik för forskningen som har gjort det möjligt att utforska förlopp som sker på så kort tid att de tidigare var omöjliga att följa. Upptäckten har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld.