Det är Norrköpings "Största termos" - E.ON: s tank för fjärrvärmevatten - som får en rejäl upprustning efter 42 år i drift. Tanken rymmer runt 360 000 liter vatten och används framförallt för att balansera produktion och efterfrågan på värme och varmvatten mot varandra. På morgnar i allmänhet och vintertid i synnerhet stiger efterfrågan markant. Då kan E.ON använda hetvattnet i "termosen" för att på så sätt undvika att de två pannorna i verket tvingas att gå för fullt hela tiden.
Folkbladets reporter Patrik Selsfors besökte Händelöverket i början av maj i år då renoveringsarbetet av tanken nyligen påbörjats.Man stod då i färd med att tömma tanken på vatten. Det speciella med hetvattnet i tanken är att det är utblandat med pyranin; ett ofarligt medel som ger vattnet en grön ton. När hundratusentals liter grönt vatten rinner ut i Bråviken under nästan en månad så är det många som reagerar.
– Någon undrar kanske om de kommit till Karibien istället för till Bråviken, säger Peter Arnoldson med ett brett leende.
Peter Arnoldson representerar E.ON ute på arbetsplatsen vid tanken. Han förklarar varför vattnet i tanken är grönfärgat.
– Det är viktigt för oss att snabbt kunna upptäcka läckage i fjärrvärmesystemet. Genom att färga vattnet grönt kan vi omedelbart skilja fjärrvärmevatten från annat vatten, säger Peter Arnoldson som har förståelse för att många människor hajar till när vattnet plötsligt blir grönt.
Allt är jättestort ute vid "termosen" på Händelöverket. Kranen från Havator som lyfte upp det nya taket på plats är gigantisk. Bara kroken som lyftstropparna är fästa i väger 10 ton.
Peter Arnoldson är van vid stora projekt. Att byta 100 ton tunga tak på nästan femtio meter höga tankar har han i och för sig inte varit med om tidigare.
– Men jag började min bana på Siemens i Finspång och har varit med och byggt för de stora anläggningar som Siemens sålt till kunder runt om i världen, berättar Peter Arnoldson som nu har arbetat tillsammans med E.ON under många år.
Han visade runt på arbetsplatsen. Det gamla taket låg på marken och ska nu rivas och transporteras bort. Platsen där det nya taket har byggts ihop under ett par månader ska rensas och återställas. Det nya taket ska svetsas fast. Mycket av utrustningen inne i tanken ska bytas ut.
– Vi har en tight tidsplan. När höstkylan kommer ska Norrköpings största termos åter vara i tjänst, säger Peter Arnoldson.