Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Har vi en handlingsplan för alkoholberoende?"

Var fjärde kommun kunde inte svara på om de har en handlingsplan för alkoholberoende när Vårdförbundet gjorde en rundringning.
Norrköping var en av dem.
- Det är mycket oroande, säger ordförande Anna-Karin Eklund.

Varken Norrköpings eller Finspångs kommun kunde svara på frågan om de hade en handlingsplan för människor med alkoholberoende. 
Foto: Scanpix

Varken Norrköpings eller Finspångs kommun kunde svara på frågan om de hade en handlingsplan för människor med alkoholberoende. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-07-16 06:00
Vårdförbundet genomförde i slutet av juni och i början av juli en rundringning för att ta reda på hur kommunerna bemöter människor med alkoholberoende. De ringde kommunernas växel och frågade efter "någon som kan svara på frågor om alkoholberoende".

Häpnadsväckande
Resultatet var häpnadsväckande. Varannan kommun kopplade vidare till personer som inte svarade, däribland Finspång och Söderköping.
Av de som svarade visste 26 procent inte om det fanns en handlingsplan för alkoholberoende eller inte. Så var fallet i Norrköping och Valdemarsvik.
- När människor tar mod till sig och ringer för att få hjälp med sitt beroende är det otroligt viktigt att någon svarar och att det får besked med en gång. Annars är risken stor att de inte söker hjälp igen, säger Anna-Karin Eklund.
Det är semestertider. Är det en ursäkt?
- Absolut inte. Kommunerna är skyldiga att kunna svara på sådana här frågor oavsett om det är semester eller inte. Dessutom är semestern ofta en svår tid för de som är beroende och det är också då som många orkar ta tag i sina problem.
Under rundringningen frågade vårdförbundet även efter handlingsplaner för narkotika-, tobak- och spelberoende. Inte heller på de frågorna kunde kommunens representanter svara om det fanns eller inte.
- Det kan kanske vara så att det på vissa positioner i kommunen sitter vikarier som har blivit dåligt informerade om vilka planer som finns och inte finns, men inte överallt. Jag misstänker att det i många fall där de inte vet är så att det faktiskt inte finns några handlingsplaner alls, säger Anna-Karin Eklund.
- Och är det så bryter de mot kommunallagen.
Folkbladet har förgäves sökt de ansvariga i Norrköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om