Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här växer ett nytt industriområde fram

NORRKÖPING. Lager och dylikt mellan E4 och järnvägen, bostäder i Loddby och Herstadberg... och så mitt i alltihopa Ingelsta golfklubbs gröna domäner. Så ser det ju faktiskt redan ut - men så ska det också, i än högre grad, bli. Enligt det program för detaljplan för Herstadbergs verksamhetsområde, som nu är på väg.

Idylliska lilla Loddby kan komma att växa till ytterligare en del, med kanske 30-40 lägenheter. Foto Robert Svensson

Idylliska lilla Loddby kan komma att växa till ytterligare en del, med kanske 30-40 lägenheter. Foto Robert Svensson

Foto:

Norrköping2006-01-23 06:00
Det är stadsplaneringsnämnden, som är i färd med att slå fast framtida användningsområde för den här delen av världen. Den som sträcker sig mellan Gränsbäcken (Skärlötaån) i söder fram till Bravikenvägen i norr, och i väster från E4 och bort till Strömmen.
Mellan de stora transportlederna E4 och järnvägen ligger det, som nu allt mer är på väg att bli industriområde - och där då, inte minst, utbredningen av Stadiums nya storlager blir allt påtagligare för varje dag som går.
I förslaget till program konstateras, att landskapsrummet här är mycket stort och därför tål stora samlade byggnadsvolymer. Det understryks, att området utgör en del av Norrköpings ansikte utåt vid den norra infarten. Byggnaderna måste därför utformas på ett omsorgsfullt sätt.

Åkermark bort
Det är gammal åkermark, som nu allt mer byggs över. Ett öppet landskap, där sammanhängande fält skiljs åt av trädbevuxna höjder. Vegetationen består, förutom av åkermarkernas gröda, i huvudsak av åkerholmar med asp, björk och tall.

Trafikspagettin
I och för sig har ju hela detta odlingslandskap redan i hög grad slagits sönder - genom framdragandet av nya E4-motorvägen under 90-talet, kombinerat med anslutningarna till bland andra riksvägarna 51 och 55. Resultatet har, som någon sagt, blivit rena rama trafikspaghettin.
I programförslaget konstateras också, att det blivit "en enda stor trafikapparat" 3 km lång och 0,5 km bred. Järnvägens avtryck är inte lika våldsam men ger helhetseffekten, att området delas upp i två.
I anslutning till gamla ställverket Dömestad finns en värdefull trädsamling, som helst bör bevaras. Fast å andra sidan - konstateras det sedan - splittrar dungen marken så kraftigt, att det kanske ändå blir nödvändigt att avlägsna den.

Grönt runt Pjältån
Ett miljöområde av stor betydelse är lilla Pjältån med omgivningar. Här finns gamla lövträd, och i ån både fiskar och andra vattenorganismer.
På andra sidan järnvägen, mellan denna och Motala Ström/Bråviken, ligger villaområdena Herstadberg och Loddby.
Herstadberg innehåller idag ca 80 småhus, därtill fyra flerbostadshus i två våningar. Idéer om förtätning finns. I programmet föreslås ny bebyggelse på det öppna området i mitten, med ca 30 lägenheter i småhus. Detaljplaneringen bör få vänta, tills det blivit klart med järnvägens (Ostlänken) dragning.

Har anor
Loddby är ett villaområde med anor. Ungefär hälften av husen är från början av 1900-talet, de allra flesta byggda som arbetarbostäder i direkt anslutning till sulfitfabriken. Resten är från 1980-talet. Sulfitfabriken lades ned 1978.
30-40 lägenheter kan nu tänkas för fabrikstomtens södra del. Ett problem är dock att tomten kan vara kraftigt förorenad, liksom också hela Loddbyviken av länsstyrelsen betecknats som förorenat område. Ansvaret för eventuell sanering ligger på Holmens Bruk.
När programområdet byggs ut ska plats lämnas för en pendeltågsstation vid Herstadberg. Redan idag är dock järnvägsbullret ett bekymmer, och åtgärder krävs.

Pendelstation
Men Norrköpings stad växer alltså vidare, frågan är var det hela ska sluta. Ett antal år in på 1900-talet höll sig Norrköping i stort sett innanför sina Promenader. Nu kan man redan skönja perspektiv av mer eller mindre sammanväxande med Åby, genom utbyggnad av olika verksamheter över gamla Kvillingeslätten.
Miljövännerna har inte varit glada - och har heller knappast något att fröjdas över i programförslaget.
För det måste ju vara en klen tröst, att det också föreslås en strandväg för gång- och cykeltrafik utmed Motala Ström. Meningen är att den ska gå utmed strandkanten - från den forna sulfitfabrikstomten i Loddby, och söderut mot båtuppläggningsplatsen i Herstadberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om