Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har trenden vänt - eller är det fortfarande illa ställt?

NORRKÖPING
Vilket väger tyngst? Att den negativa trenden för Norrköping brutits - eller att det finns så många problem kvar?
Där gick i varje fall en skiljelinje, när kommunfullmäktige summerade fjolåret.
Från flera håll betonades, att kommunen framöver måste starkt prioritera lagstadgade verksamheter. Annat får då stå tillbaka.
Frågan om redovisningen av de 74,9 miljonerna till projektet Rotkraft var också föremål för debatt.

Norrköping2001-04-27 00:00
Efter Gunnel Gennebäcks hastiga avgång fick kommunstyrelsens vice ordförande Jan-Olov Johnson anföra socialdemokraterna och kommunledningen i debatten om årsredovisningen för år 2000 och revisorernas rapport.
Han inledde också med att knyta an till den oväntade sortin, dock utan att kunna lämna någon förklaring:
- Många gånger finns det inte svar på frågan varför. Det har varit en sorgens vecka. Bakom frågan om varför finns en människa av kött och blod, fylld av ambitioner, som rollen som förtroendevald blev övermäktig för. Men frågan varför, den kommer att förbli obesvarad, sa Jan-Olov Johnson.

<b>Trenden vänt </b>
Med det sagt var det dags att så att säga övergå till affärerna. Inte oväntat slog Johnson, med budgetöverskottet på 111,3 milj kr i ryggen, an tonen om trenden som vänt.
- Nu börjar det gå bra också för Norrköping, sa Jan-Olov Johnson. Men visst har verksamheterna för små resurser.
Han underströk också, vilket bra arbete som uträttas på alla möjliga håll inom kommunens verksamheter. Det är verkligen inte bara dystert.
Men opposition av olika slag målade upp en mörkare bild av tillståndet:
Lotta Andersson (v): - Tyvärr fick vi rätt när vi gick emot reduceringen av basvärdena. Budgeten är visserligen i balans. Men verksamheterna är inte i balans.
Jirina Klevstigh (m): - Norrköping går bra. Men inte äldreomsorgen.
Bengt Cete (mp): - Kostnaderna för barn- och ungdomsvården har ökat från 70 till 168-69 milj kr på sex år. Det är priset för nedskärningarna. Men för att få en ekonomi i balans måste vi få människor i balans.

<b>Populär satir</b>
Rita Eklund (s) medgav att verksamheterna är mycket ansträngda.
- Men trots besparingarna under 90-talet har de klarat sina uppgifter mycket bra.
Lotta Andersson använde som overheadbild en teckning av vänstersatirikern Robert Nyberg, där en dagisfröken tröstar åtta ungar runt bordet med att "I stället för lunch kan vi glädja oss åt det jättefina kommunala bokslutet" - som faktiskt Rundgren blev så förtjust i att han såg till att låna bilden som bakgrund även till sitt eget anförande...
Flera talare betonade det helt nödvändiga i att prioritera hårt framöver. Kommunrevisionens ordförande Sven Andersson slog an tonen:
- Man kan undra lite över budgeten för i år, om kommunen verkligen har råd att unna sig såpass mycket som inte är lagbundet. Får äldreomsorg och skola tillräckligt?

<b>Klar markering</b>
Och kommunalrådet Christer Nilsson (s) gjorde, med flera instämmanden, en klar markering:
- Vi kommer att tvingas göra mycket starka prioriteringar. Vi kommer inte att kunna ge allt till alla. Själv menar jag att äldreomsorg och skola måste prioriteras.
En diskussion som fick Lars Lindqvist (c) att tänka på debatten om påvens skägg utspann sig kring redovisningen av den speciella ränta på 74,9 milj kr från NME-försäljningen, som fullmäktige beslutat använda till insatser mot utanförskap (där dock projekt Rotkraft, som det kom att kallas, hängt upp sig och ingenting hunnit hända på ett halvår).
Revisorerna framförde här som en "synpunkt" (men inte anmärkning, vilket har sin betydelse i sammanhanget) att årsredovisningen inte upprättats enligt god redovisningssed, eftersom man inte bokfört den här ränteintäkten. I stället har pengarna plockats undan från bokföringen, genom att de öronmärkts för framtida insatser.

<b>Tolkningsfråga</b>
Den synpunkten fann Jörgen Rundgren och moderaterna mycket tungt vägande. Rundgren krävde att pengarna skulle redovisas på vanligt sätt. Partikollegan Jan Owe-Larson talade till och med om "fiffel", vilket han fick på pälsen för .
Moderaterna stöddes av miljöpartiet medan övriga partier ansåg att man kunde göra på det här viset.
- Det är en tolkningsfråga. Men det är inte fel att hantera pengarna så här, sa Margaretha Ericsson (kd).
Och Jan-Olov Johnson påpekade att kommunfullmäktiges hantering av de här pengarna varit tydlig sedan flera år, utan att revisorerna reagerat. Han hänvisade till andra revisorer som funnit kommunens agerande korrekt.

<b>Varför så risig?</b>
Mötet inleddes med en särskild redovisning av verksamheten inom stadsbyggnadskontoret. Då ville Conny Wilander (s) få veta, varför Enebyskolan är i ett sådant miserabelt yttre skick.
Stadsbyggmästare Hans Wadskog från lokalförsörjningsenheten svarade, att underhållsbehovet på det hela taget är mycket stort, större än de summor som kan sättas av. Och Enebyskolan hade man helt klart inte hunnit fram till ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om