Här tränas konsten att valla

VIKBOLANDET
Att valla får med hjälp av hundar kan tyckas avlägset och främmande, något som hör hemma i Australien. Men utanför Dagsberg på Betebygård tar Mikael Sandström in sina får och kor med hjälp av fyra vallhundar. I tre dagar har hans mark dessutom varit platsen för kurser i vallning för hundrasen working kelpies och till helgen blir det tävling. Nordiska Mästerskapen för Working Kelpies avgörs på söndag.

Att syssla med vallning innebär främst att tygla hundens instinkter och få den att lyda föraren. 
FOTO: NICLAS SANDBERG

Att syssla med vallning innebär främst att tygla hundens instinkter och få den att lyda föraren. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-08-10 00:00
Under stark sol i en cirkelformad inhägnad trycker fyra får tätt intill varandra. Några meter bort kryper en liten brun-svart hund sakta närmare tills fåren har rundat hundföraren och instruktören. Det är kurs i vallning för hundrasen working kelpies i Beteby utanför Norrköping. Mikael Sandström, lantbrukare och vallhundsentusiast har upplåtit en av sina åkrar till kursen men själv kan han inte delta, lantbruket tar alltför mycket tid.
- Jag började träna vallhundar när jag var arton år och jag har tävlat i fem år. Men jag behöver träna mer för jag är en dålig förlorare men det är svårt att hinna med när man har ett lantbruk att sköta, ler Mikael Sandström obesvärat.

<b>Brinnande djurintresse</b>
Bara 29 år gammal har han mjölkkor, får och vallhundar.
- Jag har ett brinnande djurintresse, säger Mikael Sandström och ler.
- Det började med ett antal får som jag till hösten fick försöka ta in med hjälp av ett fisknät och då tänkte jag att antingen slutar jag eller skaffar hundar, berättar han.
Idag har han två border collies och två working kelpies. Det är de enda vallhundsraserna som finns i Sverige.
- Här klarar man sig med en hund så jag har bara förenat nytta med nöje. Att träna mina hundar i vallning gör att vi lättare samarbetar med boskapen, förklarar Mikael Sandström.

<b>Kurs i vallning</b>
Runt tjugo personer från norr till söder har kommit till kursen i vallning för Working Kelpies. Man tränar hundförarna att hantera hunden i kombination med djuren. Instruktör på kursen är en av Europas främsta vallhundsförare vad gäller hundrasen working kelpies, Odd Magne Nilsen. På sin lantgård vid Trollväggen i Norge har han tränat vallhundar sedan 1982 och det har blivit några priser genom åren.
- Men man kan aldrig veta innan tävlingen hur det ska gå. Hundarna kan precis som människor vara på ett dåligt humör eller ha en dålig dag dessutom kan ett får trilskas och vägra gå, berättar han.
Det viktigaste när man vallar får är att samarbetet mellan föraren och hunden fungerar.
- Det grundläggande är att hunden stannar när föraren säger stop annars kan man inte gå vidare, konstaterar Odd Magne Nilsen.
I inhägnaden på åkern i Beteby tränar Maria Hagström från Kungsör sin hund Kex på att stanna. Hon har tränat vallning med Kex i ett år och tycker att det är spännande.
- Man jobbar med hundens riktiga instinkter och det blir en riktig hjälpreda, berättar hon.
Hundförare och hundar sitter ute på åkern och följer spänt allt som händer innanför stängslet.
- Det är en livsstil mer än en hobby, förklarar Maria Hagström.
I helgen är det tävlingar i vallning för hundrasen Working Kelpies. På lördag är det öppna tävlingar och på söndag Nordiska Mästerskap men Mikael Sandström får inte vara med.
- Det är mina får, skrattar han och försöker beskriva hur det känns när samarbetet mellan vallhund och förare fungerar.
- Det är som att slå "hole i one" i golf, ler han drömmande. Men för hans del får det bli seger en annan tävling. Den här helgen får han bara njuta av att vara åskådare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om