Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här stöder man sina kamrater

"Kamratstödet" står det, inbjudande, på skyltar utanför forna T39:an på Trädgårdsgatan.När man kliver in välkomnas man av Putte Lindström, som ansvarar för den dagliga verksamheten.– En för alla, alla för en. Vi har två krav, men inga fler. Man måste vara drogfri, och man måste vara nykter, säger han.

Mimmi Hellman svarar bland annat för serveringen.

Mimmi Hellman svarar bland annat för serveringen.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2013-08-09 06:58

Elva veckor har verksamheten varit igång, med undantag för några semesterveckor i juli. Här kan man slinka in, ta en fika, prata. Eller låta bli att prata, det går lika bra det.

Pingis kan man spela en trappa upp. En 46 tums TV, skänkt av Omsorgsjuls Lennart Cederberg, ska snart vara på plats.

Kamratstödet är sedan gammalt en verksamhet inom IOGT-NTO. Förbundet svarar nu för lokalerna och stöder det, som bedrivs här.

IOGT-NTO är givetvis också en avgörande länk. Men i bakgrunden till just den här verksamheten finns också ett fotbollslag av lite speciellt slag.

Nämligen klubben Kick Back, bildad i Valdemarsvik för några år sedan och då främst avsedd för grabbar med missbruksproblem. Sedan dess har klubben hunnit med att både läggas ner och starta om. Via Söderköping har den nu landat i Norrköping.

Med etnisk mix

Nu handlar det inte så mycket om problem, utan Kick Back är helt enkelt ett lag som med god etnisk mix spelar i division 6.

Putte Lindström anlitades som tränare, och han tog också kontakt med IOGT-NTO. På den vägen var det, och klubben har nu sin samlingsplats här hos Kamratstödet.

Men framför allt är detta alltså en öppet hus-verksamhet. Det gick också ganska så fort att dra igång den, sedan man väl fått idén.

– Ja, Putte var snabb som attan. Rätt som det var så hade han öppnat! säger Jonas Strand, som beskriver sig själv som projektledare.

– Vi gjorde ingen reklam, och vi har inte vänt oss till media. Vi ville smyga igång, och det skulle inte få vara något pretentiöst.

Många slank in

– Ja, och folk kände sig välkomna här. De gillade väl atmosfären, säger Putte.

– Det var en hel del som slank in här, många som jag själv inte kände. Före semestrarna hade vi väl 30-40 olika besökare här. Man får höra levnadshistorier. Många sitter ensamma hemma, att få komma hit kan vara deras lilla guldstund.

– En del behöver stödsamtal. Vi hade en kille här, som tänkte ta livet av sig. Han satt här i ett par timmar, och ibland kan det räcka med det.

Putte är anställd, Jonas anställd till hälften. Mimmi Hellman som sköter köket är där inom ramen för fas 3.

– Men jag hoppas kunna få fast anställning här, säger hon.

Vill ha anställda

– Vi vill driva det här med anställda, inte med volontärer, förklarar Jonas Strand. Det är viktigt att det blir rätt personer. För sådant här krävs eget engagemang, och så lite "go".

Ännu är verksamheten ny, men idéer för framtiden finns.

– Här finns inga problem, utan bara möjligheter, säger Putte.

Även myndigheter och föreningar har visat intresse. Folk från socialförvaltningen och Gränden har varit på besök, liksom KRIS.

Putte Lindström är helt nöjd med starten för Kamratstödet, här på Trädgårdsgatan 39.

– Ja, jag tycker det har funkat bra, jag har inte hört något negativt. Och folk är nyfikna på oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om