Har snart nått smärtgränsen
Överbeläggning är bara förnamnet.Skenäsanstalten, Norrköpingsanstalten och häktet har alla fler inskrivna än det finns platser.- Det finns en övre gräns för vad vi klarar. Vi ligger väldigt nära den, säger Christer Jansson, ställförordnande kriminalvårdschef.
- Det är fruktansvärt fullt. För personalen är det oerhört slitsamt och mycket att göra, säger Christer Jansson.
Normalcellen för en person är mellan åtta och tio kvadratmeter. Men nu får allt fler "enkelrum" inhysa två interner. I Skenäsanstaltens barack tvingades personalen tränga in en extra bädd i varje rum. Och i måndags ställes våningssängar in i tjugo rum på Norrköpingsanstalten.
Växande irritation
Hos de intagna växer irritationen till följd av överbeläggningen, bekräftar Christer Jansson, men han tillägger:
- Ändå går det förvånansvärt smidigt. De intagna vet att det är likadant över hela landet.
Sysslolöshet kan förvärra situationen, men på Skenäsanstalten med stora grönområden att sköta finns större möjligheter att sysselsätta internerna på våren än vintertid.
På häktet var 79 inskrivna igår, men det är avsett för 78 intagna. Av dessa finns 50 platser på polishuset, och 28 på Norrköpingsanstalten.
- Det blir problem om polisen nu griper en rånarliga eller nystar upp en narkotikahärva. Vi får hoppas att det inte begås så många brott, säger Christer Jansson.
Större arbetsbelastning
Belastningen på kriminalvårdens anställda är stor, i synnerhet på Skenäsanstalten. Det är en öppen anstalt och de intagna är dömda till relativt korta straff. Det innebär en hög omsättning, med många inskrivningar och utskrivningar.
- Det är högt tryck och det sliter på personalen, men den gör ett fantastiskt jobb, säger Christer Jansson.
Antalet interner på landets anstalter brukar i regel skifta under året och traditionellt brukar en topp infalla under våren, mellan februari och maj. Dessa skillnaderna har dock minskat under senare år, samtidigt som antalet intagna generellt har ökat. Ändå är kriminalvårdens verksamhet svårplanerad.
- Vi styr inte över situationen. Det är polisen som griper och rätten som dömer. De som begått brott döms effektivare idag och medelstraffen har blivit längre, säger Christer Jansson.
- Det finns också stora osäkerhetsmoment i och med att vi inte har rätt att avvisa någon som vill avtjäna sitt straff på någon särskild ort, fortsätter han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!