"Här ska vi bygga"
Externhandeln på Ingelsta växer vidare. Till våren 2006 slår Hornbach upp portarna, och nu står det klart att de också får en granne. Fem till sju butiker ska nämligen inrymmas i det hus, som byggföretaget Trifast börjar bygga i höst. Och redan inom en snar framtid ser näringslivsdirektör Björn Persson än fler fler nyetableringar.
Här ska vi bygga. Trifasts Peter Bodefalk och Anders Hennningsson flankerar Hornbachs (vi höll på att skriva "Hammarbys") Ronnie Hellström. I bakgrunden den nuvarande utkantsbebyggelsen på Ingelsta, mellan gamla och nya E4. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Ronnie Hellström, den gamle stjärnmålvakten som numera jobbar åt tyska byggvaruhuskedjan Hornbach, sa att byggstarten blir hösten 2005 och att varuhuset ska öppna våren 2006.
Hornbachs etablering är inget nytt, snarare har den väl försenats något. Men ett problem har då varit att Hornbach funnit den 25.000 kvm stora tomten för stor. Det är där, som Trifast nu träder in och tar över en del.
Nya och gamla E4
Trifast är dotterbolag till Bronsfastigheter, som i slutet av 70-talet byggde åt logistikföretag där på Ingelsta. I hus som numera inhyser El-Giganten, K-Rauta m fl, och som fortfarande ägs av Bronsfastigheter.
Området där nu Hornbach och Trifast ska bygga ligger mellan gamla och nuvarande E4. Det tar vid, där den nuvarande bebyggelsen (bortom McDonald"s m fl) når sitt slut.
Näringslivsdirektör Björn Persson betonar att kommunen kommer att ställa krav på de här nya byggnadernas utseende.
- De ska vara attraktiva, de blir ju en del av vårt ansikte utåt, säger han.
Stora enheter
När gäller Hornbach är det alltid stora enheter, som det rör sig om. Runt 80.000 artiklar till salu, samt - räknar Ronnie Hellström med - 100-150 anställda i Norrköping. Det är heller inte alls så, att det skulle vara unga, flinka försäljartyper som man söker.
- Vi satsar stenhårt på service, vi vill ha fackfolk. 50-åriga snickare, som fått ont i ryggen i jobbet, kan vara perfekta för vår del, säger Hellström.
Alla slags byggare
Hornbach vänder sig till alla slags byggare, från de största till de minsta. Man kommer att ha öppet från klockan sju på morgonen.
Utanför Hornbachs, längst ut i Ingelstabebyggelsen, ska så Trifast uppföra ett butikshus för sällanköpshandel. Projektledaren Peter Bodefalk talar om fem till sju butiker och säger, att man redan har kontakt med en del. Vilka vill han dock inte uttala sig om.
Hängt upp sig
Men det är, enligt näringslivsdirektör Björn Persson, mer än detta i görningen på Ingelsta. Även om det hängt upp sig med etableringen nära Sandbyhovsrondellen så är Axfast fortfarande innne på ett affärshus där. Därtill är, uppger Persson, olika möbelförsäljare intresserade av marken mellan blivande Hornbach och E4.
Bortom Hornbach kommer också ett stycke mark att finnas, och lite längre ut - där som Eurostops etablering aldrig blev av - en annan tomt, som Biltema uppges vara intresserade av.
Sedan är ju, som väl ingen kunnat undgå att märka, också Plantagen på gång. Även om det där hittills mest handlat om sanering, för 30 milj kr och mer än så.
Ingelsta kommer, räknar Björn Persson med, att bli ett "kompletterande regionalt handelscentrum" till Tornby i Linköping. Och det är då vackert så.
Släpptes loss
Det var under de borgerliga åren 1991-94 som externhandeln på Ingelsta släpptes loss. Sedan har dock den socialdemokratiska kommunledningen haft en mer restriktiv hållning, där man velat ta stor hänsyn till Cityhandeln. Det var också mest därför, som det häromåret hängde upp sig för Axfast.
Men nu har Norrköpings kommun tagit en ny detaljhandelspolicy, som ska innebära satsning på både City och Ingelsta. Plantagen, Hornbach m fl är också synbara tecken på, att det nu lättats på de gamla Ingelsta-restriktionerna.
På andra sidan gamla E4 finns sedan Herstabergsområdet, som planer dragits upp för och som ses som ett framtidsområde för industriell verksamhet. Allt talar därmed för, att norra infarten till Norrköping kommer att förändras grundligt framöver.