Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här serveras en äkta chilensk bondmacka

Med en chilensk bondemacka tänker far och son, Iván och Anton Aguirre, erövra Norrköping och världen.- Riktig latinamerikansk mat finns inte i Sverige, säger Iván.

Med en bondemacka från Chile tänker Iván Aguirre och sonen Anton (bakom disken) erövra världen. Familjen har kommit ett steg på vägen, genom att öppna en smörgåsbar på S:t Persgatan. Foto: Janne Forsby

Med en bondemacka från Chile tänker Iván Aguirre och sonen Anton (bakom disken) erövra världen. Familjen har kommit ett steg på vägen, genom att öppna en smörgåsbar på S:t Persgatan. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-01-21 03:00

Drömmen är att de ska bli lika stora som McDonalds och att det ska ligga en Don Chacarero (betyder bondemacka) i varje svensk stad. Men tills dess får Iván och Anton nöja sig med smörgåsbaren på S:t Persgatan, som öppnade i slutet av förra veckan.

På menyn står chilenska mackor. Iván vill inte kalla det för snabbmat, trots att man äter mackan som en hamburgare. Skillnaden är att mellan bröden ligger en rejäl köttbit eller kyckling om man så vill. Till brödet och köttet (man kan få fisk också) serveras haricots verts, tomat, lök, avokado, majonnäs och inte minst pebre, som är chilensk chilisås.

Alltid dagsfärskt bröd
I Chile finns en stor smörgåskultur, berättar Iván. I oktober var han tillbaka i Chile, som han lämnade som 18-åring tillsammans med sina föräldrar, för att hämta inspiration till sin egen rörelse.

- I Santiago, som är en stor stad, finns bara tre-fyra McDonalds. Men det finns massor av ställen, som säljer smörgåsar, berättar han.

Det mest typiska för det chilenska brödet, är att det alltid serveras dagsfärskt. Det bröd som Iván använder till sina mackor är bakat av ett vetemjöl, som är lite grövre, berättar han.

Kryllar av entreprenörer
Iván har haft drömmen om eget företagande länge. Hans familj kryllar av entreprenörer och egna företagare. Två systrar driver butik i Spanien och på Mallorca. Hans mamma drev länge videobutik i stan, med enbart spanska filmtitlar och brodern är också sin egen.

Nu gör 52-årige Iván, tillsammans med sin son, själv verklighet av sin dröm. Han har tidigare arbetat som tolk och brödförsäljare men nu gör han jobbet till livsstil och räknar med att arbeta, upp mot 16 timmar per dag.

- Jag tror stenhårt på det här. Under kulturnatten gjorde jag massor av mackor som gick åt. Jag har också gjort en egen undersökning och låtit svenskar testa mackan.

Uteservering?
Familjen hjälper honom att förverkliga drömmen. Hans mamma satsar pengar och sonen Anton, som är utbildad målare och tidigare har varit arbetslös, jobbar tillsammans med honom. En dotter, som redan är i branschen, kan också rycka in, om det behövs.

Iván drömmer stort, om en uteservering och om att göra S:t Persgatan till "The Street of Joy", tillsammans med de andra näringsidkarna på gatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om