Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här riktas kritik mot landstinget

Trots att landstinget har dragit ner på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning för att finansiera behandlingen för personer med neurologiska skador upplever Anda Rosen att hon inte får den rehabilitering hon behöver.  Och Marie Bager, ordförande för Neurologiskt handikappades riksförbund i Norrköping, är kritisk till neddragningarna.

Norrköping2010-07-03 03:00
- Hur ska en person som lever på sjukersättning ha råd att bekosta en elscooter för 50 000 kronor, säger hon.Landstinget gjorde för ett tag sen en egen utredning som visar att kroniskt sjuka som är i behov av långvarig behandling inte får det. Men då resurserna inte räckte till var de tvungna att dra ner någon annanstans. - Vi såg över möjligheterna och bestämde oss för att göra besparingar på hjälpmedelsområdet, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget i Östergötland.Misslyckats
- Landstinget har i uppdrag att säkerställa att den som behöver får vård och behandling för sina behov. Men resurserna är begränsade. Så då kommer vi till det politiskt svåra beslutet att avgöra vilka behov som är mest angelägna, säger Lena Lundgren.Skickas runt
Men trots neddragningarna upplever Anda Rosen (se artikel intill) att hon inte får någon långsiktig behandling utan att hon i stället skickats mellan olika aktörer inom kommun och landsting.- Landsting och kommun har en strukturerad samverkan men det finns gränsdragningar där det inte är helt klart vem som har ansvar. Självklart är det vår uppgift att se till att ingen enskild person hamnar i kläm och det är jättetråkigt att höra att det har hänt, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Östergötland. Och enligt Marie Bager, ordförande för Neurologiskt handikappades riksförbund i Norrköping, är Anda Rosen inte ensam. - Jag möter hela tiden personer som fått gå ner i arbetstid för att de inte får den behandling de behöver, säger Marie Bager som även är kritisk till landstingets beslut att ta bort funktionsnedsattas rätt till hjälpmedel.Livsviktigt hjälpmedel
Efter landstingets beslut att dra in på hjälpmedlen är det de funktionshindrade själv som får bekosta dem. Men många av dem som är i behov av exempelvis elscootrar lever på sjukersättning och har inte ekonomisk möjlighet att själv köpa en. - Att ta bort hjälpmedlen för funktionsnedsatta är slå undan möjligheterna till ett normalt liv. För många funktionshindrade är en elscooter det enda sättet att kunna ta sig ut själv utan hjälp. Utan hjälpmedel blir man i behov av att hela tiden ha en assistent eller anhörig med sig. För många personer med rörelsehinder leder det här till att man mår dåligt psykiskt. Det är oerhört viktigt att känna att man klarar av att göra det en normalt frisk person gör dagligen.
I gårdagens Folkbladet kunde man läsa om Socialstyrelsens rapport till regeringen som visar på stora skillnader i levnadsförhållandena mellan personer med funktionsnedsättning och den övriga befolkningen. Handikappsorganisationer var kritiska mot tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i kommunen. Nu får även landstinget kritik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!