Här ligger Norrköpings bortglömda kulturskatt
Mitt i Motala ström, utanför Fiskeby, finns resterna från en medeltida borg, Ringstadholm. Det är en för Norrköpingsborna ganska okänd historisk plats.
Bengt Stridh, ordförande i föreningen Gamla Norrköping och stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz vid resterna av den medeltida borgen Ringstadholm på en ö mitt i Motala ström vid Fiskeby. I bakgrunden två av Stenbocks caroliner, Joakim Karlén och Anders Lilja, samt Bo Lindström, Anders Englund och Ulf Kassander med Nora, 17 månader, som följt med på utflykten. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Min dröm är att få en liten bro ut hit, sa stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz som guidade gruppen i ruinen efter den medeltida borgen Ringstadholm.
Hon tycker att det är synd att platsen är så okänd för Norrköpingsborna.
- Nästan ingen har hört talas om den. Här låg en borg som var 38 meter lång, 18 meter bred och som hade sju rum. Det finns ett par tunnvalv och en källarvåning. Vi vet att borgen började byggas omkring 1310 och att den var i bruk till 1470, sa Ann-Charlotte Hertz.
En fogdeborg
Det var en fogdeborg, där fogden skulle se till att dra in skatt. Dessutom var det en operationsbas för krigståg och fungerade som fängelse. En stor del av den lilla ön, som är 90 x 80 meter, omgärdades av en ringmur. Borgen skyddades från ovälkomna farkoster av ett pålverk i vattnet.
- Vi tror att borgen har sett ut ungefär som Glimmingehus. Och vi tror att den som tog initiativ till att bygga den var en son till Magnus Ladulås, Birger Magnusson.
Vid ett dramatiskt tillfälle 1434 kom Engelbrekt till Ringstadholm och skrämde slag på den dåvarande fogden, dansken Henrik Styke, genom att bygga ett flytande belägringstorn, fem våningar högt, på en flotte, för att ta över Ringstadholm.
Enligt Ann-Charlotte Hertz har man vid arkeologiska undersökningar här på 1900-talet hittat pilspetsar till armborst och kanonkulor, kittlar och blosshållare, fynd som förvaras på Statens Historiska museum.
Ringstadholms historia uppmärksammades på 1950-talet av hembygdsforskaren Björn Helmfrid. Ann-Charlotte Hertz berättar att man försökt ha får betande här för att hålla undan växtligheten - men fåren rymde. De simmade i väg till andra stranden.
"Spännande"
Deltagarna i lördagens utflykt var mycket nöjda trots en och annan regnskur.
- Väldigt spännande, sa Bo Lindström. Jag har upptäckt en ny bit av Norrköping som jag inte visste något om, som är dold för de flesta människor. Då är jag ändå Norrköpingsbo från födseln.
Bengt Stridh, ordförande i föreningen Gamla Norrköping, tipsar om att det finns en modell av Ringstadholm på Stadsmuseet.
Med på utfärden för att hjälpa folk i och ur båtarna var två av Stenbocks caroliner, Joakim Karlén och Anders Lilja, i full uniform. Men historiskt sett får man placera carolinerna några hundra år senare än Ringstadholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!