I december förra året mördades en 17-årig pojke på Värmlandsgatan. Bara några veckor innan hade en 22-åring mördats i en restaurang på Stockholmsvägen. Enligt flera källor finns Marielund med som ena sidan av en konflikt mellan unga om narkotika, pengar och makt. Den andra sidan är Hageby.
Det är en solig försommardag. På förskolan Plysaren leker barnen. Det hörs skratt mellan höghusen. Det är inte så många vuxna i rörelse. På bottenvåningen på Bergslagsgatan 12 ligger Marielunds kvartershus där boende i området kan vara med på aktiviteter som anordnas. Här möter vi Mikael Cupan. Han är Hyresbostäders trygghetsvärd i området.
– Egentligen vill jag inte tala om allt dåligt som händer. Det händer så mycket bra här. Men visst påverkar våldet oss alla, säger han.
Han försöker förklara hur oron påverkar och har påverkat de boende i området.
– Först blir folk förbannade, rädda och vill flytta. Sen blir en del tysta. Och sen knyter andra näven och vill visa att Marielund är bra. Att det händer positiva saker här. Man hör av sig till mig och vill starta verksamheter. Göra grejer som är bra för området. Äga det, säger Mikael Cupan.
Mikael Cupan har varit trygghetsvärd i Marielund några år. Det första han gjorde vara att fråga vad boende ville ha i området. "En lokal" var svaret. En lokal där olika aktiviteter kan ha plats.
– Det är de boendes önskan som måste styra vad för slags aktiviteter som finns. Men vi har bland annat läxläsning och odling. Futsalklubben NFK Marielund Goats brukar ha möten här, säger han.
Att Marielund pekas ut som ett område med speciella problem betyder att polisen har ögon på området. Mikael Cupan tycker att det är bra att polisen finns med. Han uppfattar det som att det är något som de flesta i området också uppskattar.
– Det handlar om tryggheten och väldigt få har något emot att det sker. Sen tycker jag att man ska komma ihåg att en del av våldsdåden utförs av unga som kommer ifrån andra delar av landet. Men visst finns det problem här också. Det vet jag, säger han.
Han berättar att han ofta funderar på varför det destruktiva kommer på tal när någon som inte bor i området lämnar omdömen om platsen. Han frågar vad jag själv har för bild av Marielund. Om jag har bestämt mig för att vara för eller emot. Jag svarar att jag inte vet så mycket om Marielund. Men att också jag läser tidningarna.
– Nyligen bildades en pappagrupp här. Det är pappor som bor i området som undrade vad man kan göra. Man vill finnas där för ungdomarna, för boende. Det här var ett eget initiativ. Folk här bryr sig om varandra. Jag kan bli så otroligt inspirerad av alla människor jag möter. Det är sånt här som gör att jag åker hem från jobbet med ett leende, säger han.
Jag undrar vad han tror behövs för att vända den samhällsutveckling som skapar otrygghet. Han funderar en liten stund.
– Jag tror att det behövs de goda krafterna. Som de som finns här i Marielund. Engagemanget. Sen måste det till andra saker också. Det handlar om saker som kanske i grunden är större än vad vi själva kan göra här. Lagstiftning. Förändringar i samhället i stort. Här kan vi se till att det finns goda krafter som gör bra saker för området och att människor som bor här ser det. Det har vi börjat med och mycket har hänt, säger Mikael Cupan.